- Hozzávalók:
- 30 dkg edami sajt,
- 15 dkg gépsonka,
- 10 dkg vaj,
- 4 db főtt tojás,
- 2 db tejszínes krémsajt (nem tubusos, hanem tömlős),
- kevés só,
- snidling.
- Elkészítés:
- A tojást és a sonkát apró kockákra vágjuk, belekeverjük a többi hozzávalót. Lehet, hogy sózni nem is muszáj (én soha nem sózom, sőt, a snidlinget is kispórolom :)), mert a sonka és a sajt is sós.
- A sajtot kicsit felmelegítjük (mikróban, sütőben vagy meleg vízben, hamar megpuhul). Ezután 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk (úgy lehet nyújtani, mint a tésztát).
- A masszát rákenjük a sajtra, és feltekerjük.
- Sajttekercs
Hozzávalók: 40 dkg edami v. trappista sajt 10 dkg vaj 1 db camping sajt 1 ek mustár 1 kisebb fej lilahagyma 2 db keményre főtt tojás petrezselyemzöld 20 dkg sonka Elkészítése: A sajtot alufóliában forró vízben 20 percig főzzük, majd 30x30 cm-re kinyújtjuk. Kibéleljük vékony sonkaszeletekkel, majd rákenjük a krémet.
Krém: A vajat összekeverjük a camping sajttal, mustárral és az apróra vágott lilahagymával. Belekeverjük az apróra vágott tojásokat és petrezselyemzöldet is. Aki szereti egy kis csípős pirosaranyat is adhat hozzá. Végül a sajtot feltekerjük, hűtőbe tesszük. Amikor megszilárdult, lehet szeletelni.
|
|
Sonkás töltött tojás
Hozzávalók: 5 tojás, 10 dkg főtt sonka (tarja, de gépsonka is lehet), 1 db zsemle, tej, 1 evőkanál mustár só, bors, vegeta, 1 csokor friss petrezselyemzöld. Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, majd félbevágjuk. Óvatosan kiemeljük a sárgájukat, egy edénybe tesszük, és villával összetörjük. A zsemlét tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk és a tojássárgákkal jól összedolgozzuk. Mustárral, sóval, borssal, vegetával ízesítjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott sonkát. |
|
Tojástekercs
Hozzávalók: 8 tojás, 1 doboz tejföl, 1 evőkanál liszt, 15 dkg sonka, 15 dkg reszelt sajt, apróra vágott petrezselyem, oregano, só, bors, olaj Elkészítés:
A felvert tojásokat keverjük össze a tejföllel és a liszttel. Sózzuk, borsozzuk; szórjunk bele apróra vágott (lehetõleg friss) zöldfűszereket: oreganót, petrezselymet. Egy nagyobb serpenyõben olajon süssünk belõle egy vagy több omlettet.
A még meleg omletteket szórjuk meg a reszelt sajttal, helyezzük rá a vékonyra szeletelt sonkát, és tekerjük össze. A roládokat csomagoljuk alufóliába, hogy ne essenek szét, és hűtőszekrényben "érleljük" õket egy-két óráig. Szeletelve tálaljuk.
Töltött tojás
Hozzávalók
5 tojás, egy áztatott zsemle, egy közepes nagy fej hagyma, negyed vaj, egy tejföl, só,bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz
Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük, kihűlni hagyjuk, és meghámozzuk. A zsemlét beáztatjuk, és kicsavarjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk. A főtt tojásokat kettébe vágjuk, és a közepéből a sárgáját egy tálba kiszedjük. Hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott hagymát, az áztatott zsemlét, egy kávéskanál mustárt, egy evőkanálnyi majonézt, és annyi tejfölt, hogy jól kenhető legyen.
Sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikával megszórjuk, az egészet összekeverjük. Keverés után megkóstoljuk, és ha szükséges még, tovább ízesítjük mustárral, sóval, borssal. Megtöltjük az így elkészített masszával a félbevágott tojásokat, és szépen tálra rendezzük őket. A maradék masszát mustárral, majonézzel ízesítjük, a tejföl többi részével elkeverjük, és a tojásokat leöntjük vele, vagy kis tálkában a tojások mellé helyezzük az asztalra.
|
|
Tormás sonkatekercs
Hozzávalók
20 dkg gépsonka, majonézes torma, tubusos ömlesztett sajtkrém.
Elkészítés:
A majonézes tormából ízlés szerinti mennyiséget teszünk a sajtkrémhez, majd jól elkeverjük. A sonkaszeleteket egyenként megtöltjük vele, és feltekerjük.
|
|
Zellerpürével töltött paradicsom
Hozzávalók 6 darabhoz:
6 nagyobb paradicsom, 2 közepes méretű zeller, 1 evőkanálnyi vaj, só
Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg jól, majd vágjuk le a tetejüket a kétharmadánál. Kávéskanállal szedjük ki a magját.
A zellert tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra, tegyük egy kis lábasba, öntsük fel vízzel és sózzuk meg. Főzzük körülbelül 15 percig. Szürjük le a főzőlevét, dobjuk a vajat a tetejére, mejd kézi mixerrel pürésítsük.
A kivájt paradicsomokat töltsük meg a pürével, a paradicsomok tetejét helyezzük vissza rá. Tálalás előtt forró sütőben melegítsük át.
|
|
|
|
|
|