Ildikó finomságai

Sütik és más finomságok

Hidegtál
 
 


Hozzávalók:
  • 2 tojás sárgája
  • 2 mokkáskanál cukor
  • 2 mokkáskanál só
  • 1 csipet bors
  • fél dl olaj
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 teáskanál citromlé
  • 2 pohár tejföl
  • zöldborsó, kukorica, és mindenféle finomság, amit bele szeretnél tenni

  • Elkészítés: Egy tálkában összekeverem a tojások sárgáját, a cukrot, a sót és a borsot habverővel (a sorrend fontos, nem felcserélhető). Hozzácsurgatom fokozatosan az olajat, de vigyázni kell, nehogy kicsapódjon, legyen krémes állagú! Ha ez is kész, hozzáadom a mustárt, a citromlét és a tejfölt. Ez lesz a hidegtál alapja. Ezután beleszórom a konzerv borsót, kukoricát, esetleg főtt tojást... A tetejére is tehetsz főtt tojásokat darabolva!

    Tipp: Főzz keményre pár tojást. Ha kész vágd félbe, és a sárgáját tedd egy tálba. Keverd össze ízlés szerint mustárral, margarinnal, sóval és borssal. Keverd krémes állagúra és töltsd vissza a tojásokba, majd díszítsd vele a hideg táladat!


    Hidegtál töltött tojással
    franciasalátával, sonkatekerccsel
     
     


    Hozzávalók

    Töltött tojáshoz:

    5 tojás, egy vízbe vagy tejbe áztatott zsemle, egy közepes nagy fej hagyma, negyed vaj, egy tejföl, só, bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz.

    A sonkatekercshez: 20 dkg gépsonka, fél vaj, két sertésmájkrém, mustár, só, bors.

    A franciasalátához: 2 répa, egy fehérrépa, fél kg tisztított, vagy mirelit zöldborsó, egy közepes nagy fej hagyma, egy alma, egy majonéz, egy tejföl, só, bors, kevés porcukor, mustár,

    Elkészítés:

    A hozzávalókból elkészítjük a töltött tojást, a sonkatekercset, és a franciasalátát.

    Egy szép hosszúkás tálon elhelyezzük, úgy, hogy középen alulra egy csíkban elhelyezzük a franciasalátát, rátesszük a sonkatekercseket, és körberakjuk a töltött tojásokkal is. Nagyon szép hidegtálat kapunk, ami négy-öt személy részére bőven elegendő. Ha több vendéget várunk, készíthetjük dupla adagból is


    Körözöttel töltött paprika
     
     

    Hozzávalók:

    50 g szójaliszt

    1 mokkáskanál citromlé
    2 dl olaj
    300 g juhtúró
    1 mokkáskanál köménymag
    2 kávéskanál pirospaprika
    1 csokor snidling, aprítva
    10 zöldpaprika (800 g), kicsumázva

    Az elkészítés módja:

    1, A szójalisztet simára keverjük 2 dl vízben. Megsózzuk, és hozzáadjuk a citromlét. Állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük (könnyen leég és puffog!). Lehűtjük.
    2, A krémet habverővel folyamatosan keverve, apránként hozzáadjuk az olajat, amíg vajszerű, sima krémet kapunk.
    3, A juhtúrót összekeverjük a pirospaprikával, a köménymaggal és a snidlinggel.
    4, A két krémet óvatosan összedolgozzuk, majd a zöldpaprikába töltve, lehűtve tálaljuk.


    Majonézes, hagymás csirkesaláta
     
     


    Hozzávalók

    1-2 sült, kihűlt csirkecomb, hagyma, 1-2 savanyú uborka, hagyma, tejföl, majonéz, só, bors, mustár

    Elkészítés:

    Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk. Sóval, borssal, mustárral ízesített majonézes tejfölös dresszinget készítünk, majd beletesszük az apróra vágott hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú uborkát. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.


    Olívabogyóval töltött tojás
     
     


    Hozzávalók:

    6 tojás, 1 evőkanál csípős mustár, 5 dkg vaj, 8-10 olajbogyó, 6 ringli, petrezselyem, só, bors, a díszítéshez salátalevél és paradicsom

    Elkészítése:

    Főzzük meg a tojásokat, hűtsük le, és hámozzuk meg, majd vágjuk félbe. Vágjuk apróra a petrezselymet és az olajbogyókat, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a vajat, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Töltsük meg a félbevágott tojásokat, majd mindegyikre tegyünk egy fél olívabogyót. Salátaleveleken, paradicsomszeletek között kínáljuk.


     

    Prágai sonkatekercs
     
     

    Hozzávalók:
  • 12 dkg prágai sonka egyben,
  • 1-2 ág szárzeller,
  • 5 retek,
  • 2 sós uborka,
  • 2 kanál majonéz,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 20 dkg szeletelt karaván sajt,
  • 1 csokor metélőhagyma

  • Elkészítése:

     A prágai sonkát vékony, 2 centinél nem hosszabb csíkokra metéljük. A megtisztított zellert megmossuk, kockákra vágjuk. A retket tisztítás után a lecsöpögtetett sós uborkával együtt apróra daraboljuk, majd az így előkészített hozzávalókat mély tálba szórjuk és a majonézzel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk és a sajtszeleteken elosztjuk. Egyenként összegöngyöljük és a metélőhagymával átkötözve körben tálra rakjuk. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.


     

    Répás sonkatekercs
     
     

    Hozzávalók: 


    főtt sonka (gépsonka) szeletek, levesben főtt sárgarépa és zöldség, metélőhagyma (snidling)

    Elkészítés:

    A levesben főtt zöldségféléket vékony hasábokra vágom, majd 6-8 csíkot összefogva egy-egy sonkaszeletbe tekerem. A tekercseket egy szál metélőhagymával kötöm meg.


     

    Sajtrolád
     
     

    Hozzávalók:
    30 dkg edami sajt,
    15 dkg gépsonka,
    10 dkg vaj,
    4 db főtt tojás,
    2 db tejszínes krémsajt (nem tubusos, hanem tömlős),
    kevés só,
    snidling.
    Elkészítés: 
    A tojást és a sonkát apró kockákra vágjuk, belekeverjük a többi hozzávalót. Lehet, hogy sózni nem is muszáj (én soha nem sózom, sőt, a snidlinget is kispórolom :)), mert a sonka és a sajt is sós.
    A sajtot kicsit felmelegítjük (mikróban, sütőben vagy meleg vízben, hamar megpuhul). Ezután 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk (úgy lehet nyújtani, mint a tésztát).
    A masszát rákenjük a sajtra, és feltekerjük.



    Sajttekercs
     
     


    Hozzávalók:
    40 dkg edami v. trappista sajt
    10 dkg vaj
    1 db camping sajt
    1 ek mustár
    1 kisebb fej lilahagyma
    2 db keményre főtt tojás
    petrezselyemzöld
    20 dkg sonka

    Elkészítése: A sajtot alufóliában forró vízben 20 percig főzzük, majd 30x30 cm-re kinyújtjuk. Kibéleljük vékony sonkaszeletekkel, majd rákenjük a krémet.

    Krém:  A vajat összekeverjük a camping sajttal, mustárral és az apróra vágott lilahagymával. Belekeverjük az apróra vágott tojásokat és petrezselyemzöldet is. Aki szereti egy kis csípős pirosaranyat is adhat hozzá. Végül a sajtot feltekerjük, hűtőbe tesszük. Amikor megszilárdult, lehet szeletelni.



    Sonkás töltött tojás
     
     

    Hozzávalók:

    5  tojás,
    10 dkg főtt sonka (tarja, de gépsonka is lehet),
    1 db zsemle, tej,
    1 evőkanál mustár  
    só, bors, vegeta,
    1 csokor friss petrezselyemzöld.

    Elkészítés:

    A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, majd félbevágjuk. Óvatosan kiemeljük a sárgájukat, egy edénybe tesszük, és villával összetörjük.
    A zsemlét tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk és a tojássárgákkal jól összedolgozzuk. Mustárral, sóval, borssal, vegetával ízesítjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott sonkát.



    Tojástekercs
     
     

    Hozzávalók:

    8 tojás, 1 doboz tejföl, 1 evőkanál liszt, 15 dkg sonka, 15 dkg reszelt sajt, apróra vágott petrezselyem, oregano, só, bors, olaj

    Elkészítés:

    A felvert tojásokat keverjük össze a tejföllel és a liszttel. Sózzuk, borsozzuk; szórjunk bele apróra vágott (lehetõleg friss) zöldfűszereket: oreganót, petrezselymet. Egy nagyobb serpenyõben olajon süssünk belõle egy vagy több omlettet.

    A még meleg omletteket szórjuk meg a reszelt sajttal, helyezzük rá a vékonyra szeletelt sonkát, és tekerjük össze. A roládokat csomagoljuk alufóliába, hogy ne essenek szét, és hűtőszekrényben "érleljük" õket egy-két óráig. Szeletelve tálaljuk.


    Töltött tojás
     
     


    Hozzávalók

    5 tojás, egy áztatott zsemle, egy közepes nagy fej hagyma, negyed vaj, egy tejföl, só,bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz

    Elkészítés:

    A tojásokat megfőzzük, kihűlni hagyjuk, és meghámozzuk. A zsemlét beáztatjuk, és kicsavarjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk. A főtt tojásokat kettébe vágjuk, és a közepéből a sárgáját egy tálba kiszedjük. Hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott hagymát, az áztatott zsemlét, egy kávéskanál mustárt, egy evőkanálnyi majonézt, és annyi tejfölt, hogy jól kenhető legyen.

    Sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikával megszórjuk, az egészet összekeverjük. Keverés után megkóstoljuk, és ha szükséges még, tovább ízesítjük mustárral, sóval, borssal. Megtöltjük az így elkészített masszával a félbevágott tojásokat, és szépen tálra rendezzük őket. A maradék masszát mustárral, majonézzel ízesítjük, a tejföl többi részével elkeverjük, és a tojásokat leöntjük vele, vagy kis tálkában a tojások mellé helyezzük az asztalra.


     

    Tormás sonkatekercs
     
     


    Hozzávalók

    20 dkg gépsonka, majonézes torma, tubusos ömlesztett sajtkrém. 

    Elkészítés: 

    A majonézes tormából ízlés szerinti mennyiséget teszünk a sajtkrémhez, majd jól elkeverjük. A sonkaszeleteket egyenként megtöltjük vele, és feltekerjük.


     

    Zellerpürével töltött paradicsom
     
     


    Hozzávalók 6 darabhoz:

    6 nagyobb paradicsom, 2 közepes méretű zeller, 1 evőkanálnyi vaj, só

    Elkészítés: 

    A  paradicsomokat mossuk meg jól, majd vágjuk le a tetejüket a kétharmadánál. Kávéskanállal szedjük ki a magját.

    A zellert tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra,  tegyük egy kis lábasba, öntsük fel vízzel és sózzuk meg. Főzzük körülbelül 15 percig. Szürjük le a főzőlevét, dobjuk a vajat a tetejére, mejd kézi mixerrel pürésítsük.

    A kivájt paradicsomokat töltsük meg a pürével, a paradicsomok tetejét helyezzük vissza rá. Tálalás előtt forró sütőben melegítsük át.




    Weblap látogatottság számláló:

    Mai: 10
    Tegnapi: 22
    Heti: 32
    Havi: 94
    Össz.: 159 144

    Látogatottság növelés
    Oldal: Hidegtál receptek
    Ildikó finomságai - © 2008 - 2024 - ildifincsi.hupont.hu

    A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

    ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

    X

    A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »