Ildikó finomságai

Sütik és más finomságok

Rozsos kenyér

10 dkg magkeverék
15 dkg rozsliszt
35 dkg sima liszt (BL55 )
2,5 kávéskanál só
4 dl langyos víz
A gép 1. programja, szín - közepes

Kukoricás kenyér

8 dkg magkeverék
10 dkg rozsliszt
10 dkg kukoricaliszt
40 dkg sima liszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál sovány tejpor
3,5 dkg élesztő
5 dl langyos víz
A gép 3. programja, szín - közepes

Kuglóf

1 mérőpohár tej (kb. 3 dl)
4 tojás sárgája (ezt a tejjel jól elkeverem)
50 dkg liszt (sima és rétes)
10 dkg vaj (kissé olvasztott)
10 dkg porcukor
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő (ez fontos, hogy ne legyen több, mert kifut)
Ez a sorrend a berakásnál is. Édeskenyér-program (2,5 óra)
Áztatott mazsolát is rakhatunk az első dagasztás után.
Ha megsült, kiveszem, fél deci langyos tejben egy evőkanál porcukrot elkeverek, és ezzel meglocsolom. Ettől lesz foszlós és fényes. Nagyon finom.

Finom kenyér

14,5 dkg teljes őrlésű tönkölybúza (ez lehet más, pl. rozsliszt is)
25,5 dkg rétesliszt 
20 dkg simaliszt 
3 dl víz
2 kávéskanál só
1 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
Én lenmagot - előtte 5-6 órát áztatom - is teszek bele, az első dagasztás után. Lehet 3-5 gerezd fokhagymát, reszelt sajtot. Ezeket én már mind kipróbáltam. Normál program (3 óra). Csodálatos, formás, nem tölcsér tetejű kenyér a végeredmény.

Kedvünk és ízlésünk szerint gazdagíthatjuk pelyhekkel, magvakkal Kedvünk és ízlésünk szerint gazdagíthatjuk pelyhekkel, magvakkal
Kenyér teljes őrlésű lisztből
Víz: 1 1/8 pohár

Vaj: 2 nagy adagolókanál
Búzaliszt: 2 ½ pohár
Teljes őrlésű liszt: ½ pohár
Tejpor: 2 nagy adagolókanál
Cukor: 2 nagy adagolókanál
Só: 1 ½ kis adagolókanál
Élesztő: 3 kis adagolókanál
Normál fokozaton sütöm.

Teljes őrlésű vegyes rozskenyér

Víz: 4 dl (1 1/3 pohár)
Búzaliszt: 30 dkg (2 pohárnál kicsit kevesebb)
Teljes rozsliszt: 30 dkg
Cukor: 1 kis adagolókanál
Só: 1 ½ kis adagolókanál
Kovász: 3 nagy adagolókanál
Élesztő: 2 kis adagolókanál (2/3 zacskó)

Gluténmentes kenyér

Hozzávalók:
50 dkg gluténmentes liszt
1 dkg só
5 dkg élesztő
1 dkg cukor
1,25 dl víz
Alap- vagy gyorsprogramon sütjük.

Pikáns sonkás kenyér

50 dkg vegyes liszt
2,5 dkg élesztő
1/8 l tej
1/8 l tejföl (ha kevés a folyadék, akkor tej vagy víz pótlása)
1 evőkanál cukor
2-3 gerezd fokhagyma törve
15 dkg füstölt sovány sonka (húsvéti a legjobb)
5 dkg füstölt sajt (ezeket apró kockákra vágva)
egy marék snidling vagdalva
Sütés normál fokozaton.

Foszlós kalács

50 dkg fehér liszt
2,5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 kávéskanál só
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
1 marék mazsola
2 dkg élesztő
Sütés: édes kenyér (laza tészta)
Sütés után langyos cukros tejjel meglocsolom, ettől lesz igazán foszlós.

Kakaós kalács

2,5 dl víz
1 enyhén felvert tojás
40 dkg finomliszt
20 dkg porcukor
1/2 mokkás kanál só,
1 evőkanál tejpor,
7 dkg kakaópor
5 dkg puha margarin
1/2 csomag friss élesztő (lehetne 7 g szárítottal is)
Az én gépembe alulra kell a folyadékot, rá a lisztet (3., - 7., elkeverve), aztán a margarint és végül az élesztőt.

800 g-os kenyér

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg sima fehér tönkölyliszt
50 dkg kevert liszt
2,5 dl víz
1/4 élesztő
2 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
most figyelj! egy fél kupica pálinka
Ettől még jobban megkel, és finomabb a kenyér.
1-es program és közepes sütés.

Szép, domború kenyér

50 dkg sima fehérliszt 
30 dkg fehér tönkölyliszt 
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
1 nagy főtt burgonya, kihűlve, összetörve 
1 nagy mércés cukor 
2 1/4 kismércés só 
1/3 élesztő (egy csomag élesztő három felé elosztva) 
kb. 3 dl hideg víz, ez azért kb. mert ezzel szoktam variálni, ha az első összekeverésnél nem tudja teljesen egyneművé összeállítani, akkor szoktam még hozzá csepegtetni, ha viszont mindjárt az elején több vizet teszek bele, akkor magasabbra kel, de a sütés megkezdésekor behorpad. Vagyis akkor esik be, ha több a víz benne, ezért érdemes az első összekeverésnél ott állni, és figyelni, hogyan dolgozza össze. Inkább keményebb legyen, akkor biztos a siker.

Tejszínes kuglóf Svédországból

30 dkg liszt
1 tojás
kb. 2 dl langyos tejszín
2 evőkanál kristálycukor
1/2 tasak szárított élesztő
cukrozott narancs
citromhéj
mazsola
kardamom
egy kis rum (ezek mind ízlés szerint)
3,30-as időre és közepes sütésre állítottam, isteni lett.

 Ropogós fehérkenyér

Hozzávalók
1 tojás
1 tojássárga
300 ml langyos víz
1,5 tk. só
500 g liszt

2 tk. cukor
25 g puha vaj
1 tk. szárított élesztő

Elkészítés
1. A tojást a tojássárgával enyhén felverjük, hozzákeverjük a langyos vizet és a sót, s a kenyérsütőgép üstjébe töltjük.
2. A lisztet a folyadékra öntjük, közepébe mélyedést fúrunk, abba töltjük a porélesztőt. A cukrot az élesztő köré szórjuk, a vajat pedig a sarkokban elosztjuk.
3. A gépet a "normal" programon, közepes barnaságra állítva bekapcsoljuk.
4. A megsült kenyeret a formából egy rácsra kiborítjuk, s hagyjuk kihűlni.

Teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók
175ml langyos víz
1,5 ek. napraforgóolaj
225 g tk. búzaliszt
1 ek. tejpor
1 tk. só
2 ek. barna cukor
1 tk. porélesztő

Elkészítés
1. A vízet az olajjal és a sóval együtt az üstbe töltjük.
2. A lisztet és a tejport a
 folyadékon egyenletesen elosztjuk, közepébe mélyedést fúrunk, melybe a porélesztőt beleöntjük. Az élesztő köré kerül a cukor.
3. A teljes kiőrlésű lisztnek megfelelő programot, közepes barnaságra állítva elindítjuk.
4. A megsült kenyeret a formából egy rácsra kiborítjuk,s hagyjuk kihűlni.

Tejes kenyér

Hozzávalók
200 ml langyos tej
100 ml langyos víz
450 g búzaliszt
1,5 tk. só
2 tk. cukor
25 g puha vaj
1 tk. porélesztő

Elkészítés
1. A tejet a vízzel és a sóval elkeverjük, majd az üstbe töltjük.
2. A lisztet a folyadékon egyenletesen elosztjuk. Közepébe mélyedést fúrunk, ebbe beletöltjük a porélesztőt. Az élesztő köré szórjuk kanállal cukrot, a sarkokba pedig kerül a puha vaj.
3. A gépet a normál programon, közepes barnaságra állítva elindítjuk.
4. A megsült kenyeret a formából egy rácsra kiborítjuk, s hagyjuk kihűlni.

Kukoricalisztes kenyér

Hozzávalók
150 ml langyos víz
5 ek. langyos tej
(1 ek. kukoricacsíraolaj)
280 g búzaliszt
100 g finomszemcsés kukoricaliszt
1 tk. só
1,5 tk. barna cukor
1 tk. porélesztő
1 e. víz
1 ek. kukoricaliszt

Elkészítés
1. A tejet a vízzel, a sóval és a búzacsíraolajjal elkeverjük, s az üstbe töltjük. A liszteket összekeverjük, majd a folyadékra öntjük. A liszt közepébe ujjunkkal mélyedést fúrunk, abba öntjük a porélesztőt, aköré pedig kiskanállal a cukrot hintjük.
2. A "normal" programra beállítjuk a gépet, elindítjuk.
3. A tényleges sütés elindulása előtt a kenyeret bekenjük a vízzel, s meghintjük a kukoricaliszttel.
4. Ha megsült a kenyér, konyhai rácsra kiborítjuk, s hagyjuk kihűlni.

Túrókenyér

Hozzávalók
200 ml langyos tej
100 g krémtúró
1,5 tk. só
400 g fehér búzaliszt
1 tk. cukor
1 csomag porélesztő

Elkészítés
1. A tejet a túróval és a sóval sima állagúra keverjük, az üstbe töltjük. A lisztet rászitáljuk, közepébe mélyedést fúrunk az ujjunkkal, ebbe beleöntjük a porélesztőt, aköré pedig kiskanállal a cukrot elszórjuk.
2. A gépet a "normál" programra állítva, bekapcsoljuk.
3. A megsült kenyeret asz üstből egy konyhai rácsra öntjük, s hagyjuk kihűlni.

 Rozskenyér

Hozzávalók
250 g (tk.) búzaliszt
250 g rozsliszt
1 cs. friss élesztő(42 g)
1 tk. cukor
1,5 dl langyos víz
1 csapott tk. só
1,5 dl sör, szobahőmérsékletű
50 g puha vaj

Elkészítés
1. Az élesztőt elmorzsoljuk, s a cukorral valamint a 1,5 dl langyos vízzel simára keverjük. Letakarva 15 percig pihentetjük.
2. A kétféle lisztet a sóval összekeverjük.
3. A kenyérsütőgép üstjébe beleöntjük a szobahőmérsékletű sört. Ráöntjük a lisztet. A szélekbe elosztjuk a vajat. A liszt közepébe mélyedést fúrunk, s beleöntjük az élesztős keveréket - nem fér bele mind a mélyedésbe, de igazából nem is lényeges, hiszen azonnal indítjuk is a programot. Elindítjuk a "megfelelő" (rozskenyérre vonatkozó) programot. A keverési időben nézzük még meg a tésztát, s ha szükséges adjunk hozzá még lisztet illetve folyadékot, ha szükséges.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 5
Heti: 19
Havi: 190
Össz.: 161 236

Látogatottság növelés
Oldal: Kenyérsütőgéphez receptek
Ildikó finomságai - © 2008 - 2024 - ildifincsi.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »