Ildikó finomságai

Sütik és más finomságok

Amerikai kéksajt salátaöntet
» 20 dkg márványsajt
» 30 dkg majonéz
» fél dl borecet
» 1 dl tejföl
» 3 dkg cukor
» 1 zúzott fokhagyma

» csipetnyi finomított só

Jól kikeverjük a majonézt a tejföllel, a cukorral, a sóval, a fokhagymával, majd a márványsajtot belemorzsoljuk. Tálalásig hűtőben érleljük. Bármilyen zöldsalátához illik.

Andalúziai majonézmártás

» 100 g majonéz
» 15 g paradicsom
» 10 g peperoni

A majonézt kb. 30% kulisszal kiegészítjük és összekeverjük a lehámozott paradicsomszeletekkel és peperonicsíkokkal.


Citromos-olajos öntet
» 0,5 dl olívaolaj
» 1/2 citrom leve
» őrölt bors
» só

A hozzávalókat öntsük mind egy tálba, és jó alaposan keverjük össze. Az öntetet adjuk a salátánkhoz, és dolgozzuk össze vele. Zöldséges salátákhoz ajánlott öntet.


Citromos-olajos öntet borsmentával
» 0,5 dl olívaolaj
» 2 evőkanál citrom
» 1 kiskanál apróra vágott borsmentalevél
» őrölt bors
»

Az összetevőket mind egy tálba rakjuk, és alaposan összekeverjük. Az elkészült öntetet ráöntjük a salátánkra, és jól összedolgozzuk vele.


Ecetes-olajos öntet

» 0,5 dl olívaolaj
» őrölt bors
» só
» 2 evőkanál borecet

A hozzávalókat tegyük mind egy tálba, és alaposan keverjük össze. Az öntetet adjuk a salátánkhoz, és dolgozzuk jól össze. Pár perc alatt elkészíthető.



Felvert salátaöntet
» 2 tojás sárgája
» 3 dkg vaj
» 2 dkg mustár
» kávéskanál liszt
» fél dkg
» 3 dl tej
» 1 g bors
» negyed citrom leve
» fél dkg cukor

A hozzávalókat összekeverjük, és forró víz fölött, habverővel felverjük.



Fokhagymás, szardellás öntet
» 0,5 dl olívaolaj
» 2 evőkanál borecet
» 3 szardella
» 1 gerezd fokhagyma
» őrölt bors

Zúzzuk jó alaposan össze a fokhagymát és a szardellát. Az egészet egy tálba tesszük, majd hozzá adjuk a borecetet, a borsot és az olajat. Összekeverjük, és a salátánkkal összedolgozzuk.



Franciasaláta mártás
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 ek. citrom
» 1 teáskanál méz
» csipetnyi só
» 1/2 teáskanál paprika
» 1 teáskanál mustár
» 1/2 dl salátaolaj

A fokhagymt összezúzzuk, majd a többi hozzávalóval simára keverjük.



Fűszermártás leveles salátához
» 1 vöröshagyma
» 6 ek. olívaolaj
» 3 ek. fűszerecet
» , bors
» cukor
» petrezselyemzöld
» turbolya
» tárkony
» citrom
» borágó

Fogunk egy tálat, beletesszük a felaprított hagymát, petrezselymet, a citromfüvet, a turbolyát, a tárkonyt és a borágót. Felöntjük a fűszerecettel és az olívaolajjal, majd beleszórjuk a t, a borsot és a cukrot. Az egészet alaposan elkeverjük, hogy a cukor is feloldódjon, majd használhatjuk is valamilyen salátához.



I. salátaöntet
» fehérbors
»
» ecet
» olaj

1 rész salátaolajt 1 rész savval (citromsavval vagy 5%-osra hígított ecettel) kevés val és fehérborssal összekeverjük. Mustárt vagy apróra vágott zöld fűszereket és kockára vágott hagymát adunk hozzá.

II. salátaöntet
1 rész salátaolajat 3 rész vízzel vagy almalével, esetleg rebarbarával hígítjuk. Sóval és fehérborssal fűszerezzük. Adjunk hozzá kockára vágott hagymát, zöld fűszereket.

III. salátaöntet
4-5 rész tejszínt összekeverünk 1 rész savval (citromsav), kevés val és fehérborssal. Ízesítjük cukorral, hogy pikáns íze legyen. 5 személyre kb. 1 dl tejszínt használjunk. Finomra vágott hagymát keverjünk bele.

IV.salátaöntet
» tejföl
»
» fehérbors
» cukor

tejfölt összekeverjük val és fehérborssal. Kevés citromlevet adunk hozzá, és cukorral ízesítjük. 5 adaghoz kb. 1,5 dl tejfölt használjunk.



IX. salátaöntet
» 50 g majonéz
» 15 g hagyma
» 5 g kapribogy
» 10 g zöld fűszer
» 10 g csemegeuborka

Hagymát felkockázzuk, felaprítjuk a zöld fűszereket, kapribogyt, csemegeuborkt és belekeverjük a majonézbe.
A remuládmártáshoz 2,5 dl tejfölt adhatunk.


Joghurtos salátaöntet
» olaj
» 1 citrom leve
» natúr joghurt
»
» cukor
» ízlés szerint petrezselyem, kapor vagy snidling

A hozzávalókat összekeverjük, és ízlés szerint felaprított petrezselymet, kaprot vagy snidlinget adunk hozzá.

Kulisz
» 50 g étolaj
» 100 g búzaliszt
» 1/2 l víz

Lisztet világosra pirítjuk az olajon, majd forró vizet keverés mellett habverővel beledolgozzuk. Átforraljuk újra az egészet, és miután a felszínt kevés vízzel meglocsoltuk, hagyjuk kihűlni.

Majonéz
» 1 tojás
» , bors
» 1 ek. ecet
» olaj
» mustár

A tojást a fűszerekkel, mustáral és az ecettel kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, és simára keverjük.

Majonéz
» 2 tojássárgája
» 350 g étolaj
»
» cukor
» ecet
» mustár
» Worcester szósz

Tojássárgáját kevés val összekeverjük és az olajat cseppenként adagolva belekeverjük habverővel. Hozzáadunk pár csepp ecetet, majd megízesítjük a hozzávalókkal és +6 és +20 fokon tartjuk. Adhatunk hozzá zöldfűszereket is.


Majonézes öntet
» 2 dl majonéz
» 1 citrom leve
» 4 evőkanál tejszín

Márványsajtos csípős salátaöntet
» 20 dkg márványsajt
» fél dl olívaolaj
» 3 tojás
» fél dl borecet
» 10 dkg füstölt szalonna
» 3 cl Tabasco-szósz
» 3 cl Worcester-szósz
» őrölt zöld bors
» finomított tengeri só

Fogjunk egy tálat, tegyük bele a hozzávalókat, és keverjük jó alaposan össze az egészet. A kapott öntetet öntsük a salátánkra, és dolgozzuk vele össze.

Vágjuk apró kockákra a füstölt szalonnt, majd ropogósra süssük ki. Zsírjából vegyük ki, majd ha kihűlt, keverjük össze az elmorzsolt márványsajttal és a többi hozzávalóval. Az öntetet nyers salátákhoz keverjük.

Petrezselymes öntet
» 0,5 dl olívaolaj
» 2 evőkanál borecet
»
» 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

A hozzávalokat jól keverjük össze egy tálban, majd öntsük a salátánkra az egészet. Dolgozzuk jól össze a salátával. Ez az öntet leginkább halas, vagy húsos salátákhoz illik.

Tejfölös öntet
» 2 dl tejföl
» 1 tojás sárgája
» fél dkg mustár
» fél dkg
» fél dkg cukor
» negyed citrom leve

A hozzávalókat összekeverjük, és saláták ízesítésére használjuk.

Tejszínes öntet
» 0,5 dl olívaolaj
» 0,5 dl tejszín
» 2 evőkanál citrom
» 1 mokkáskanál konyak
» őrölt bors
»

Fogjunk egy tálat, tegyük bele az összetevőket, és keverjük finomra az egészet. Adjuk hozzá az öntetet az elkészített salátánkhoz, és dolgozzuk vele alaposan össze.

Túrómajonéz
» 125 g sovány tehéntúró
» 100 g étolaj
»
» cukor
» sárgarépalé a megfestéshez
» Worcester szósz

Túrót val simára keverjük, cseppenként hozzáadjuk az olajat, és megfestjük a sárgarépalével. Zöld fűszereket is adjunk hozzá.

Tzatziki
» 500 g görög joghurt
» 100 g tejszín
» 150 g magas zsírtartalmú joghurt
» 1 uborka
» 4-6 gerezd fokhagyma
» 1 ek. olívaolaj
» 1 kk. fehérborecet
»
» őrölt fehér bors

Zúzzuk péppé a megzott fokhagymát. Hámozzuk meg az uborkát, hosszában vágjuk félbe. Reszeljük le, zzuk meg, és hagyjuk, míg kiengedi a levét. Öntsük össze a joghurtokat és a tejszínt, keverjük bele az olajat és a fokhagymát, majd fűszerezzük.
Tálalás előtt ízesítsük egy kevés ecettel.

Zöld dresszing
» 1-1 csokor petrezselyem, turbolya, metélőhagyma, kapor, tárkony, bazsalikom, borágó, zsázsa
» fél tubus mustár
» 1 hagyma
» 15 dkg tejföl
» 12,5 dkg krémsajt
» , bors

Az összes zöldfűszert és a hagymát felaprózzuk, majd a joghurttal és a sajttal együtt turmixba tesszük. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, majd zzuk, borsozzuk.

Zsályás, fokhagymás öntet
» 0,5 dl olívaolaj
» 2 evőkanál borecet
» 2-3 zsályalevél
» 1 gerezd fokhagyma
» őrölt bors
»

Tegyük egy tálba az apróra vágott fokhagymát és zsályát. Adjuk hozzá az olajat és a borecetet. Keverjük jól össze. Az öntetet öntsük a salátánkra, és dolgozzuk alaposan össze vele.

Ecet-olaj öntet: az ecetet kevés vízzel, sóval elkeverjük, kevés cukorral ízesítjük, végül olajat öntünk hozzá. Az átlagos arány: 1/3 rész ecet és 2/3 rész olaj.

Francia öntet: az olajat és a hígított ecetet, vagy borecetet dijoni mustárral összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Márványsajtos öntet (egyszerű):
a borecethez olajat, sót, őrölt borsot, Worcester mártást keverünk, majd reszelt márványsajtot adunk hozzá. A jól kikevert öntethez finomra vágott zöldfűszereket keverünk (petrezselyem zöldje, metélőhagyma stb).

Joghurtos öntet: a joghurtot simára elkeverjük, majd egy kevés sóval, őrölt fehérborssal, finomra vágott petrezselyemzölddel, citromlével ízesítjük. 


Magyaros joghurt öntet: a joghurthoz hozzáadjuk az apró kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a finomra vágott metélőhagymát, ízesítjük sóval, citromlével, őrölt borssal.

Tejfölös, fokhagymás öntet:
A tejfölt ízesítjük sóval, őrölt fehérborssal, mustárral, Worchester-mártással, citromlével, majd finomra zúzott fokhagymát adunk hozzá.

Tojásos öntet: a főtt tojás sárgáját villával összenyomjuk, sóval, kevés őrölt borssal és mustárral jól elkeverjük. Majd állandó keverés közben olajat adunk hozzá és kevés ecettel ízesítjük. Az olaj mennyisége annyi legyen, hogy az öntet folyékony krémszerűvé váljék.

Orosz öntet uborkához: a túrót villával összetörjük, a tejföllel, egy kevés fokhagymával, sóval, ecettel, őrölt borssal összekeverjük, és az uborkára öntjük.


Vitaminos öntet
: Az ecet-olaj öntetet mustárral vagy dijoni mustárral, őrölt borssal, citromlével ízesítjük, majd reszelt sárgarépát, apró kockára vágott főtt tojást, zöldpaprikát, paradicsomot adunk hozzá.

Ezersziget öntet: a salátaolajat narancs- és citromlével elkeverjük, ízesítjük sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, Worcester mártással, finomra vágott vöröshagymát, petrezselyemzöldet, olajbogyót adunk hozzá, majd mustárral jól elkeverjük.

Narancsos krémsajt öntet:
a tejszínes krémsajthoz majonézt, reszelt narancshéjat, narancslevet, citromlevet, sót keverünk.

Tormás öntet: a majonézhez tejszínt, sót, szűrt citromlevet, cayenne borsot, őrölt fehérborsot keverünk, végül hozzáadjuk a reszelt tormát. Készíthetjük csak tejszínnel, majonéz nélkül.


Ördögöntet:
a majonézhez ketchupot, pár csepp tabasco-mártást, sót, cukrot és finomra vágott csípős zöldpaprikát keverünk.

Svájci öntet: az apróra vágott és megsütött húsos szalonnát ecettel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és forrón a fejes, vagy káposztasalátára öntjük.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 22
Heti: 34
Havi: 96
Össz.: 159 146

Látogatottság növelés
Oldal: Salátaöntetek
Ildikó finomságai - © 2008 - 2024 - ildifincsi.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »