Amerikai kéksajt salátaöntet
» 20 dkg márványsajt
» 30 dkg majonéz
» fél dl borecet
» 1 dl tejföl
» 3 dkg cukor
» 1 zúzott fokhagyma
» csipetnyi finomított só
Jól kikeverjük a majonézt a tejföllel, a cukorral, a sóval, a fokhagymával, majd a márványsajtot belemorzsoljuk. Tálalásig hűtőben érleljük. Bármilyen zöldsalátához illik.
A hozzávalókat öntsük mind egy tálba, és jó alaposan keverjük össze. Az öntetet adjuk a salátánkhoz, és dolgozzuk össze vele. Zöldséges salátákhoz ajánlott öntet.
Citromos-olajos öntet borsmentával
» 0,5 dl olívaolaj
» 2 evőkanál citromlé
» 1 kiskanál apróra vágott borsmentalevél
» őrölt bors
» só
Az összetevőket mind egy tálba rakjuk, és alaposan összekeverjük. Az elkészült öntetet ráöntjük a salátánkra, és jól összedolgozzuk vele.
Ecetes-olajos öntet
» 0,5 dl olívaolaj
» őrölt bors
» só
» 2 evőkanál borecet
A hozzávalókat tegyük mind egy tálba, és alaposan keverjük össze. Az öntetet adjuk a salátánkhoz, és dolgozzuk jól össze. Pár perc alatt elkészíthető.
Felvert salátaöntet
» 2 tojás sárgája
» 3 dkg vaj
» 2 dkg mustár
» kávéskanál liszt
» fél dkg só
» 3 dl tej
» 1 g bors
» negyed citrom leve
» fél dkg cukor
A hozzávalókat összekeverjük, és forró víz fölött, habverővel felverjük.
Fokhagymás, szardellás öntet
» 0,5 dl olívaolaj
» 2 evőkanál borecet
» 3 szardella
» 1 gerezd fokhagyma
» őrölt bors
Zúzzuk jó alaposan össze a fokhagymát és a szardellát. Az egészet egy tálba tesszük, majd hozzá adjuk a borecetet, a borsot és az olajat. Összekeverjük, és a salátánkkal összedolgozzuk.
Franciasaláta mártás
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 ek. citromlé
» 1 teáskanál méz
» csipetnyi só
» 1/2 teáskanál paprika
» 1 teáskanál mustár
» 1/2 dl salátaolaj
A fokhagymt összezúzzuk, majd a többi hozzávalóval simára keverjük.
Fűszermártás leveles salátához
» 1 vöröshagyma
» 6 ek. olívaolaj
» 3 ek. fűszerecet
» só, bors
» cukor
» petrezselyemzöld
» turbolya
» tárkony
» citromfű
» borágó
Fogunk egy tálat, beletesszük a felaprított hagymát, petrezselymet, a citromfüvet, a turbolyát, a tárkonyt és a borágót. Felöntjük a fűszerecettel és az olívaolajjal, majd beleszórjuk a sót, a borsot és a cukrot. Az egészet alaposan elkeverjük, hogy a cukor is feloldódjon, majd használhatjuk is valamilyen salátához.
I. salátaöntet
» fehérbors
» só
» ecet
» olaj
1 rész salátaolajt 1 rész savval (citromsavval vagy 5%-osra hígított ecettel) kevés sóval és fehérborssal összekeverjük. Mustárt vagy apróra vágott zöld fűszereket és kockára vágott hagymát adunk hozzá.
II. salátaöntet
1 rész salátaolajat 3 rész vízzel vagy almalével, esetleg rebarbarával hígítjuk. Sóval és fehérborssal fűszerezzük. Adjunk hozzá kockára vágott hagymát, zöld fűszereket.
III. salátaöntet
4-5 rész tejszínt összekeverünk 1 rész savval (citromsav), kevés sóval és fehérborssal. Ízesítjük cukorral, hogy pikáns íze legyen. 5 személyre kb. 1 dl tejszínt használjunk. Finomra vágott hagymát keverjünk bele.
IV.salátaöntet
» tejföl
» só
» fehérbors
» cukor
tejfölt összekeverjük sóval és fehérborssal. Kevés citromlevet adunk hozzá, és cukorral ízesítjük. 5 adaghoz kb. 1,5 dl tejfölt használjunk.