Sütőtök krémleves
Hozzávalók (kb. 2 adag): kb. 30 dkg sütőtök, 1 savanyú alma,
1 közepes burgonya, fél fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 1 ek méz, só,
szerecsendió, kakukkfű, 1 dl tejszín, kb. 4 dl alaplé (zöldség, hús vagy
leveskockás lé is megteszi), szórásnak tökmag
A sütőtököt mossuk meg, vágjuk kockákra, és annyi vízben, amennyi
éppen
ellepi, főzzük puhára. Ez pár perc alatt meg is van. (Lehet sütőben is sütni, úgy jobban kijön
az íze, de
az legalább 40 percig tart, és ma nem volt ennyi időm erre. Viszont, kitaláltam egy másik megoldást, ami jól kihozza az ízét). Amikor megpuhult a tök, öntsük le róla a vizet, tegyük félre. A lábost öblítsük el, töröljük szárazra, és tegyük vissza a tűzre. Olvasszuk fel a vajat, és dobjuk rá azonnal az apróra vágott hagymát. Dinszteljük pár percig. Majd öntsük a mézet a hagymára, kevergessük egy kicsit, és várjuk
meg,
hogy
elkezdjen karamellizálódni. Amikor kezd barnulni a méz, adjuk hozzá a tököt, és keverjük el
alaposan. Majd dobjuk hozzá a többi alapanyagot a kakukkfűvel együtt, keverjük
át, és
öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi. Fedő alatt főzzük puhára (kb. 10-15 perc, attól függően, hogy a
burgonya
mennyire gyorsan fő meg.). Ha minden puha, turmixoljuk le az egészet. Majd öntsük fel a maradék alaplével, sózzuk, szerecsendióval ízesítsük. A végén keverjük el benne a tejszínt. Pirított tökmaggal kínáljuk.
|
Gombakrémleves sajt metélttel
Hozzávalók 3 főre: kb. 30 dkg csiperkegomba, 1 közepes méretű
burgonya, fél
fej vöröshagyma, kb. 8 dl víz, só, bors, 1 ágacska rozmaring, 3 dl sűrű
tejföl,
10-15 dkg süthető sajt, pici zsiradék (én egészséges kókuszzsírt
használtam) A vöröshagymát vágjuk kockára, majd dinszteljük meg a zsiradékon.
A gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk nagyobb szeletekre. A burgonyát vágjuk kockára. A zöldségeket szedjük a hagymára, dinszteljük 1-2 percig, majd öntsük
fel a
vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt főzzük a zöldségeket puhára. Én hagyományos turmix gépben pürésítettem le a zöldségeket, kevés
lével, és
a friss rozmaringgal. Amikor már teljesen pépes volt a ragu, beleöntöttem a tejfölt is, és
ezzel
együtt
tovább pürésítettem. A pürét visszaöntöttem a lébe, és átforraltam. A sajtot darabokra vágtam, majd egy bevonatos serpenyőben,
zsiradék
nélkül
felolvasztottam. Amikor teljesen felolvad, és szétterült a serpenyőben levettem a
tűzről,
és
hagytam kihűlni. Kihűtve metélt nagyságú szeletekre vágtam.
|
|
Rumos gesztenyekrémleves
Hozzávalók: 6 dl leszűrt, zsírtalan, erős tyúkhúsleves (vagy bármilyen szárnyas alaplé), 1-1 késhegynyi őrölt bors és őrölt gyömbér, ételízesítő, 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, 1kk étkezési keményítő (búza vagy kukorica), 25 dkg gesztenyemassza, 20 ml rum
A levest fazékban felforralom, beleszórom a fűszereket, és a tejszín felét beleöntöm. A maradék tejszínt a tejjel, az étkezési keményítővel (vagy a liszttel) és az összetört gesztenyemasszával együtt turmixgép poharába öntöm. Addig keverem, amíg sima, egynemű massza lesz belőle. Ezt is a leveshez adom, ízlés szerint ízesítem rummal, és kevergetve néhány percig forralom. Ezután megvárom, amíg kihűl, majd hűtőszekrényben legalább fél napig állni hagyom, hogy az ízei összeérjenek. Tálalás előtt megmelegítem, és forrón tálalom. Tetejét cukrozatlan tejszínhabbal díszítem.
|
|
|
|
|
Gesztenyekrémleves rumos
mazsolával
Hozzávalók 4-6 főre: 10 dkg mazsola, 1/2 dl rum vagy 3 kk rumaroma,
25 dkg édes gesztenyepüré, 1 cs vaníliás pudingpor, 2 ek cukor, 8 dl
tej,
1 cs vaníliás cukor, 2 ek méz, tejszínhab, a rumaromához kis víz
A mazsolát előtte való nap rumba áztatjuk, ha gyerek is van, akkor a
rumaromás
vízbe. A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük benne a
pudingport és a
cukrot. A gesztenyepürét villával összetörjük. A maradék tejet felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett
belecsorgatjuk
a pudingporos tejet, beletesszük a gesztenyepürét, és 1-2 percig
főzzük. Lehúzzuk a tűzről, a vaníliás cukorral ízesítjük, majd bot mixerrel
habosítjuk. A rumos mazsolát belekeverjük, és mézzel csurgatva tejszínhabbal
kínáljuk,
akár melegen, akár jégbe hűtve is.
|
|
Gyümölcsleves téli hangulatban
Hozzávalók: 1 üveg meggy (380 g), 5 db alma, 5 db őszibarack (lehet
konzervből is), 4-5 szem szilva, 1 doboz ananász konzerv (565 g),
őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, 2 rúd fahéj, 2 csomag vaníliás
puding,
ízlés szerint cukor
A gyümölcsök leveit beleöntjük egy lábosba. Adjunk hozzá 2 liter vizet. Először a keményebb gyümölcsöket (pl. ananász) tegyük bele, aztán
amikor
már megfőtt, adjuk hozzá a puhábbakat is (pl. meggy, szilva, barack). Közbe ízesítsük fahéjjal, cukorral, szegfűszeggel. TIPP: A szegfűszegből én 1 maréknyit szoktam belerakni, mert ez adja
meg
neki azt a jellegzetes ízét, és szerintem ettől lesz olyan finom. Mikor megfőttek a gyümölcsök, egy kisebb keverőtálba elkeverjük a
2 csomag
vaníliás pudingot egy kevés meggy lével, és beleöntjük a levesbe
folyamatos
kevergetés közben, amíg be nem sűrűsödik. Ha besűrűsödött, még egyszer kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, és ha
igen,
akkor már csak azt kell megvárni, hogy kihűljön. 1-2 órára érdemes hűtőbe tenni, és csak utána tálalni.
Sajtos brokkoli krémleves
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma,
2 gerezd
fokhagyma, 1 ek olaj, 1 húsleveskocka, 2 dl tejszín, só, őrölt bors,
15 dkg
trappista sajt
A brokkoli rózsáit leszedjük, megmossuk. A szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, szétnyomjuk, vagy apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, a tűzön rövid ideig kevergetjük. Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát beledobjuk, és a tejszínt
hozzáöntve
addig főzzük, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhul. A levest mixerrel pépesítjük, megsózzuk, megborsozzuk. A sajtot durvára reszeljük, egy keveset félreteszünk, a többit
hozzáadjuk, és
olvadni hagyjuk. A levest tányérokba merjük, a félretett sajttal díszítjük.
|
|
Klasszikus fokhagymakrémleves
Hozzávalók 3-4 főre: 5 dkg vaj, 2 ek liszt (fehér), 8 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 l alaplé (bármilyen), 2 dl tejföl, tálaláshoz pirított rozskenyér kockák, metélőhagyma
A vajat hevítsük fel, majd a lisztet tegyük bele, és készítsünk világos rántást. Vigyázzunk, ne piruljon le a liszt. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, keverjük át, majd öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borssal, és szerecsendióval ízesítsük. Forraljuk fel folyamatos keverés mellett. A liszttől krémes állagú lesz. A végén egy kézi habverő segítségével keverjük bele a tejfölt is. TIPP: Ehhez a leveshez a pirított rozskenyér illik a legjobban. Több okból is. Egyrészt szépen kiemeli a leves fehér színét a barna kocka, másrészt kicsit savanykás ízével az ízek is sokkal izgalmasabbak. Ráadásul szerintem nem is ázik át olyan gyorsan, mint a fehér kenyérből készült pirított kockák. Végül metélőhagymával szórjuk meg.
|
|
|
|
Sült paradicsomleves
Hozzávalók a sütéshez: 900g paradicsom, 2 gerezd fokhagyma héjastól,
2 ek olíva olaj, 1 tk só, frissen őrölt bors, Leveshez: 1 kicsi hagyma fele apróra vágva, ½ tk oregánó, 1 tk
nádcukor,
1 tk paradicsom paszta, 1 ek vaj, 300 ml csirke alaplé (nem leveskocka),
100 ml tejszín
A paradicsomot felszeleteljük, a többi hozzávalóval együtt berakjuk
220 fokos
sütőbe. Egy órán át süssük, miközben időnként átforgatjuk a paradicsomokat. Ha elkészült, kivesszük, és hűlni hagyjuk, a fokhagymát megpucoljuk,
és visszarakjuk a paradicsomhoz. A hagymát a vajon megfuttatjuk, és a paradicsommal együtt egy
turmixba
pépesre turmixoljuk. Egy edénybe átöntjük, és feltesszük főni az oregánóval, cukorral,
pasztával,
és alaplével együtt. 20 percig fedő alatt csendesen főzzük, majd hozzátesszük a tejszínt,
és azonnal
tálalhatjuk.
|
Mézeskalácsos aszalt szilva
krémleves
Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek vaj, 20 dkg aszalt szilva,
3 dl f
élédes vörösbor, 5 dl alaplé, 2 dl tejszín, 1 mk fahéj, csipet só, 2-3
szegfűbors,
reszelt citromhéj, fél citrom leve, 2-3 ek méz, 50 g mézeskalács,
tojáshab
Az aszalt szilvát áztassuk be forró vörösborba 1 órára. Egy vöröshagymát aprítsunk fel, és 1 ek vajon dinszteljünk meg. Majd együtt tegyük fel főni az alaplével. Ízlés szerint fűszerezzük mézzel, csipet sóval, fahéjjal. Főzzük 10-15 percet. Majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, és a citromlevet is. A tejszínnel és a mézeskalács kekszekkel együtt turmixoljuk teljesen
homogénre. Én Thermomixben készítettem a levest. Ott annyiban módosult, a
hagymát 3 mp alatt felaprítottam, majd Varoma fokozaton 3 percet
dinszteltem.
Hozzáadtam a
szilvát és a tejszínen kívül a folyadékokat. 100 fokon 13 percig főztem,
majd
30 mp alatt, teljes
fokozaton pépesítettem. Végül a tejszínnel együtt is tekertem rajta pár
másodpercet. A tojáshabot forró vízben főztem fel hozzá.
|
Gluténmentes medvehagyma
krémleves
Hozzávalók 4 adaghoz: 2,5 dkg vaj, 6-7 dkg medvehagyma levél,
10 dkg kerekszemű rizs, 9 dl alaplé vagy víz, só, tört színes bors,
5 dkg
krémsajt, tökmag Hagyományos elkészítés: A medvehagymát vágjuk kisebb darabokra, és a vajon dinszteljük meg
2-3
perc alatt. Majd szedjük rá a rizst, és 1 percig dinszteljük együtt. Öntsük fel alaplével. Ha nincs alaplevünk, akkor víz, só, és tartósítószer mentes ételízesítővel
ízesítsük a levest.
Fedő alatt közepes lángon addig főzzük (kb. 10-15 perc), amíg a rizs
meg nem
puhul. Majd tegyük át turmixba, vagy vegyünk egy botmixert, és pépesítsük a
krémsajttal és a borssal együtt. A tökmagot üres serpenyőben pirítsuk meg. Akkor jó már, amikor elkezd
pattogni.
Elkészítés Thermomix-ben: Tegyük a medvehagymát a Thermomixbe, és 3 mp alatt 10-es fokozaton
aprítsuk fel. Adjuk hozzá a vajat, és Varoma fokozaton 3 percig dinszteljük. Az utolsó 30 mp-ben adjuk hozzá a rizst is. Öntsük fel az alaplével, és 90 fokon 15 percig főzzük. Végül fűszerezzük, hozzáadjuk a sajtkrémet, és 25 mp-ig 10-es
fokozaton teljesen selymes krémes állagúra pürésítjük.
|
|
|
|
|
|
|
Összetevők
15 dkg főtt csicseriborsó (eredetileg: 15 dkg darált marhahús - én ezt kihagytam) 15 dkg rizs 4 dl alaplé 450 g török/görög joghurt 1 ek. liszt 1 tojás olíva olaj menta
|
Elkészítés
Olívaolajon megpirítjuk a darált húst. Felöntöm 4 dl alaplével, beleteszem a csicseriborsót, az átmosott
rizst,
sózom,
borsozom, és 20 percig főzöm. Összekeverem a joghurtot a liszttel, tojással. Hőkiegyenlítés után a leveshez öntöm, és további 5 percig főzöm
közepes
lángon. Tálaláskor meglocsolom mentás vagy oregánós olívaolajjal.
|
|
|
|
|
|
|
Összetevők
családban, baráti társaságban / fejenként: 0,5 kg ponty /fő 0,5 db kárász /fő 1-2 db törpeharcsa /fő 1 db nagy fej vöröshagyma /1 kg ponty 2 gerezd fokhagyma 1 db zöldpaprika 1 db paradicsom 4 db száraz erős paprika (csöves vagy cseresznye) só 5-8 szem fekete bors vegeta 1 ek. jó minőségű őrölt pirospaprika /1kg ponty édes Anna piros arany 2 db halászlékocka /1 kg ponty Tészta (vastagmetélt): a vendégek száma szerint 4 egész tojás.... 40 dkg liszt..... pár csipet só
|
Elkészítés
Az apró halat hasonlóan tisztítjuk, azokat kimoshatjuk. A megtisztított,
felszeletelt, beirdalt halakat előző nap lesózom.
A vöröshagymát apróra vágom és a főző edénybe teszem a hallal
együtt. A
pontynak a fejét teszem legelőször, úgy, hogy a bőre legyen felül,
majd a
többit. Ahány kiló a hal, annyi liter hideg vizet öntök rá (plusz 1/2 l
vizet hozzá
kell adni, amit el forr), majd az összes
fűszert beleteszem az őrölt pirospaprika kivételével. Felteszem főni, amint felforrt beleteszem a pirospaprikát. (lassan
adagolva
különben kifut) A forrástól számított 45 percig intenzíven főzöm, kb. 30 perc után
beleteszem a
haltejet vagy ikrát. (is is) ( ha a tenyerem fölé tartva, majd összecsukva ragad, akkor kész!) A tűzről levéve 3-5 percig pihentetem. Amíg a hal fő, addig elkészítem a tésztát.
A tészta: a tojásokat beleütöm a lisztbe, hozzáadom a sót, pár csepp
vizet és
alaposan összegyúrom, majd 3 mm vastagra nyújtom. Ezután 4-5 cm-s csíkokra vágom, lisztezve egymásra fektetem és 3-4
mm-esre
metélem. Forró vízben kifőzöm. leöblítem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | |