Gulyásleves
Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár, 1 fej vöröshagyma, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, kis darab karalábé, 1 kis zellergumó, 1 paprika, 1 paradicsom, 40 dkg burgonya, 1 ek édes nemes pirospaprika, 2 ek zsiradék, pár sem köménymag, só, bors, 1 babérlevél, csipetke
A húst megmossuk, és kis kockákra vágjuk.
A hagymát szintén kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk.
A megpárolt hagymát húzzuk le a tűzről, és így keverjük bele a paprikát, majd adjuk hozzá a húst is.
A húst megforgatjuk a hagymás olajon addig, amíg ki nem fehéredik a színe.
Ezt követően a hús mellé dobáljuk a zöldségeket.
Felengedjük kb. 2 liter vízzel, fűszerezzük, és lassú tűzön, fedő alatt főzzük a levest. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát is.
Tálalás előtt csipetkét is főzhetünk hozzá.
Narancsos-gesztenyés birsalma krémleves
Hozzávalók: bruttó 1 kg birsalma, 2 narancs, 2 dl natúr joghurt (DA), fahéj, 1-2 ek méz, 6-7 dkg gesztenyemassza, csipet s
Az almákat meghámozzuk, mossuk, majd kockákra vágjuk.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, fahéjjal megszórjuk, és fedő alatt puhára főzzük.
Amikor megpuhult, 10-15 kocka kivételével leturmixoljuk az almakockákat (kb. 1 merőkanálnyit félrerakhatunk belőle, ha
van babánk).
A pürébe nyomjuk a narancsok levét, hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a mézet, és a joghurtot is.
Az egészet turmixoljuk teljesen simára.
A krémet öntsük vissza az alaplébe, sózzuk, majd forraljuk fel.
Tálaláskor mézet csurgattam a levesre, de lehet reszelt narancshéjjal is díszíteni, ízesíteni.
Zellerkrémleves almával
Hozzávalók (3-4 főre): 1 nagyobb fel zellergumó, 1 burgonya,
1 fej vöröshagyma, 1 szem alma, 2 leveskocka, csipet szerecsendió, 2 dl tejföl, 1 ek zsiradék
A hagymát és a zellert vékony szeletekre vágjuk, majd a hagymán elkezdjük dinsztelni.
Rászedjük a kockára vágott burgonyát is, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, hozzáadjuk a leveskockákat, majd fedő alatt puhára pároljuk a hozzávalókat.
Amikor már puha minden, beledobáljuk az almaszeleteket is, és további 3-4 percig pároljuk.
Az egészet leturmixoljuk, átpasszírozzuk, hogy a felesleges szálkás részeket eltávolítsuk (ha szükséges).
Felöntjük kb. 7 dl vízzel, és beforraljuk.
A végén tejföllel behabarjuk.
Vajas pirítóssal tálaljuk.
Pórés burgonya krémleves
Hozzávalók: 5-6 személyre: 3 szál póré, 3-4 szem közepes méretű burgonya, 5 dkg vaj, só, őrölt szerecsendió, 2 db leveskocka, koriander levél (friss, vagy zellerlevél is megfelel),
2 dl tejszín
A póré fehér, és világosabb részeit pucoljuk, majd karikázzuk.
A vajon megpároljuk.
Közben a burgonyát is meghámozzuk, megmossuk, kockázzuk.
Hozzáadjuk a burgonyát a póréhoz, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a zöldségeket. Beletesszük a leveskockát, a koriandert, ha kell, sózzuk.
Puhára főzzük az egészet, majd leturmixoljuk. Visszaöntjük a lábosba, felöntjük 7-8 dl vízzel, és felforraljuk.
A végén tejszínnel dúsítjuk, és frissen őrölt szerecsendióval gazdagon ízesítjük.
Pirítós, vagy valamilyen ropogós rúd illik ehhez a burgonyakrémleves recepthez.
Ezt a nagyon egyszerű és finom krémlevest gyakran készítem
és hogy én se maradjak ki a medvehagyma őrületből, most medvehagymát is tettem bele. Jobb lett, mint vártam:-))
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
2 dl tejszín
só, bors
5 dkg vaj
1 ek bio vegamix (sómentes bio szárított zöldség)
fél csomó medvehagyma
A vajon megfonnyasztottam az aprított medvehagymát. Egy kis fazékban a rózsáira szedett brokkolit annyi vízzel, hogy ellepje, fűszereztem sóval, borssal, bio vegamix-el és puhára főztem. Levettem a tűzről, hozzáadtam a tejszínt, a medvehagymát és botmixerrel simára dolgoztam. Minél sűrűbb, annál jobb. Sajtos kruton dukál bele, ha kanalazni szereted. Én jobban szeretem bögréből inni, kruton nélkül. Isteni finom és nagyon egészséges.
Póréhagyma krémleves
Kell hozzá:
1 szál nagyobb méretű póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem, 2 db sárgarépa, 2-3 dl főzőtejszín, 1 liter húsleves (lehet 2 leveskockából is), só, fehér bors, curry, őrölt szerecsendió, kakukkfű,
5 dkg vaj
A póréhagymát és a fokhagymát vágjuk fel vékony darabokra, felolvasztott vajon kissé pirítsuk meg.
Ezután sózzuk, és fedjük le, majd egy kis idő múlva a szeletekre vágott sárgarépát is adjuk hozzá, pici vizet (húslevest) öntsünk rá, rakjunk minden fűszerből egy kávéskanállal bele.
Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz.
Ezután öntsük hozzá még egy kevés húslevest, és ha teljesen megpuhult, adjuk hozzá a főzőtejszínt is. Botmixerrel pürésítsük, aztán a többi húslevest is öntsük bele, forraljuk össze.
Pirítóssal, reszelt sajttal, pirított fenyőmaggal, vagy sült virslikarikákkal tálalhatjuk.
A készítésnél most egy marék vágott medvehagymát
is tettem bele, a végén a tetejére is szórtam egy keveset.
|
Összetevők
10-12 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 1 db burgonya 4-5 dkg vaj 3 ek. liszt 1 liter húsleves (vagy 1 liter víz 2 db húsleves kocka) 2 dl tejszín őrölt bors só
|
|
|
|
|
|
|
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütöttem,
hozzáadtam
az
összedarabolt fokhagymát, burgonyát 1-2 percig pirítottam a lisztel
együtt.
Felöntöttem a húslevessel, kb. 20 percig fedő alatt főztem ( vigyázat könnyen kifut). A kész levest simára turmixoltam, ízlés szerint fűszereztem, majd
beleöntöttem a
tejszínt, óvatosan melegítettem, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel.
Összetevők
4 db banán 2 dl görög joghurt (én keksz ízűt vettem) 2 dl tejszín 4 dl tej 2 ek.méz 1 cs. vaníliás cukor 1-2 ek. cukor ízlés szerint (el is maradhat) fél db citrom leve kevés őrölt fahéj
Elkészítés
A banánt feldaraboljuk, és egy nagy tálba tesszük, az összes többi
hozzávalót
beletesszük és jól kiveretjük a botmixerrel. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tányérokba merjük, kidíszítjük tejszínhabbal, banánkarikával,
citromfűvel, és egy
pici fahéjjal. Legvégén egy kis mézet csurgatunk rá. Érdemes kipróbálni, mert az ízek finom harmóniában vannak
egymással!
|
|
|
|
|
|
|
Összetevők
2 db alma 1 db körte 1 üveg meggybefőtt 1 csipet só 4 ek. cukor fahéj ízlés szerint 2 ek. liszt tej
|
Elkészítés
Megpucolom a gyümölcsöket, felkockázom és fazékba teszem.
Beleborítom a
meggybefőttet, a befőttesüveget kétszer felengedem vízzel és
ezt is
beleöntöm
a fazékba. Felforralom, beleteszem a sót, a cukrot. 1 dl tejet 2 ek. liszttel elkeverem. A forró levesből adok hozzá
pár
kanállal, hogy
ne legyen hideg és ne rántsa össze a levest, ha beleöntöm. Szűrőn keresztül hozzáadom a leveshez. Beleteszem a fahéjat és
összefőzöm.
Összetevők
50 dkg csirkemell 1 db tárkonyos ragulevespor 1 mokkáskanál szárított tárkony 20 dkg borsó 10 dkg rizs tejföl citromkarika olaj
Elkészítés
Kevés olajon a kockákra vágott csirkemellet megpirítjuk, a
ragulevesport
hideg
vízzel feloldjuk és ráöntjük a húsra, beletesszük a szárított
tárkonyt
és
a borsót.
Mikor félig megfőtt, beleszórjuk a megmosott rizst és megfőzzük.
A
végén
beletesszük a tejfölt és a citromkarikát, ezzel összeforraljuk.
Összetevők
2 db narancs 2 dl 100 %-os narancslé 1,5 dl víz 2 dl 10%-os főzőtejszín 2 db tojás szegfűszeg fahéj 2 evőkanál glukonon 2 evőkanál ezerédes édesítő 1 evőkanál étkezési keményítő
|
Elkészítés
A narancsot megmossuk, szárazra töröljük. Lereszeljük a héját
és
a
vízzel,
szegfűszeggel felrakjuk forrni. A narancsot kockákra vágom és a hűtőben tárolom, mert csak
tálaláshoz
használom. 5 perc főzés után leszűrjük a vizet, felöntjük a narancslével.
Ízesítjük
ezerédessel. Eközben a tojássárgáját kikeverjük a glukononnal és belecsurgatjuk
a
levesbe. A tejszínt a étkezési keményítővel kikeverjük és ezt is
hozzákeverjük. A tojásfehérjét felverjük és a levesbe szaggatjuk.
|
|
|
|
|
|
|
Összetevők
50 dkg gomba 2 dl tejföl 1 tk. pirospaprika 1 ek. liszt 2 ek. olaj vegeta só bors Galuska: 30 dkg liszt 1 db tojás 1 tk. só 1 dl víz
|
Elkészítés
Pirítsuk meg a lisztet az olajon. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát. Öntsük fel 2 liter vízzel, adjuk hozzá a felszeletelt gombát.
Ha
felforrt,
főzzük
lassú tűzön még 20 percet, majd rakjuk bele a tejfölt. Közben a galuskához valókat keverjük össze 1 dl vízzel
és
evőkanállal
szaggassuk a levesbe. A levest tálalhatjuk, ha a galuskák feljöttek a tetejére.
|
|
|
|