Ildikó finomságai

Sütik és más finomságok

Vendégváró sütemény

Hozzávalók: A piskótához: 7 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor.
A barna lapokhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 evőkanál kakaópor, 1 dkg szalalkáli (ammóniumbikaronát), kevés langyos tej.
A krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 liter tej, 1 csomag vaníliás pudingpor. Elkészítés: 25 dkg lisztből, 5 dkg margarinból, 5 dkg cukorból, 2 tojássárgájából, 1 evőkanál kakaóporból, a szalalkáliból (melyet előzőleg langyos tejben megfuttattunk) könnyen nyújtható tésztát készítünk. Két vékony lapot sütünk belőle.

A piskótát megsütjük: Szétválasztjuk a 7 tojást. Vigyázva, hogy sárgája egy pici se kerüljön a fehérje közé, mert akkor nem lehet kemény habot verni belőle. Hozzáadunk a sárgájához 4 evőkanál cukrot, és fehéredésig keverjük. Belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet, majd kemény habot verünk a 7 tojásfehérjéből, a maradék 3 evőkanál cukor hozzáadásával. Óvatosan fellazítjuk egy kis habbal a cukros-lisztes sárgáját, majd lassan beleforgatjuk az összes habot. Közepes tepsiben megsütjük, akkorában, amelyben a barna lapokat is sütöttük.

Krém: 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. 1/2 liter tejből, 1 csomag vaníliás pudingporból krémet főzünk, melyet kihűlésig keverünk (nagyon fontos jól kihűteni, nem lehet langyos), s ezután összedolgozzuk a vaníliás margarinnal. Az így kapott krémet megfelezzük, s megtöltjük a süteményt.

Először egy barna tészta kerül, rá a krém egyik fele, piskóta, a krém másik fele, majd ismét barna tészta következik, melyet bevonunk csokimázzal. Kockára vágva tálaljuk, nagyon finom, és mutatós sütemény!


Linzer

Image

Ha többet szeretnénk készíteni, akkor a következő mennyiséget javaslom:
* 1,20 dkg liszt
* 20 dkg kristálycukor
* 80 dkg Rama sütőmargarin
* 4 db tojássárga
* 2 teáskanál sütőpor
* 4 csomag vaníliáscukor
* porcukor
* Bármilyen gyümölcslekvár tetszés szerinti mennyiségben.

  Az általam alkalmazott elkészítési mód:
A lisztet a megolvasztott margarinnal, vaníliáscukorral, kristálycukorral, tojássárgákkal, és a sütőporral jól elkeverem. Kissé kilisztezett deszkán nem nyújtom nagyon vékonyra. Kiszaggattom, majd a kiszaggatott formák egyik felébe lyukat szaggatok, egymásra téve az azonos formákat, egyben sütöm ki. Előmelegített 200 fokos sütőben 15 percet sütöm.

Ha kihűlt a sütemény felovasztom a lekvárt, hogy folyós legyen, majd kiskanállal a formák közepébe öntöm. Tőlünk függ mennyi lekvárral szeretnénk megtölteni. Számomra a kipúposodó lekvár szép látványt nyújt. Ha kihűlt a lekvár, megszóróm porcukorral, a lekvárban felolvad a porcukor, így a színes lekváros közepe szépen látszik tálalásnál.

Különleges túrós süti

Image

Hozzávalók:

Tészta:
50dkg liszt
25dkg margarin
2 evőkanál cukor
1 evőkanál tejföl
2 tojássárgája
csipet só
1 csapott mokkáskanálnyi sütőpor

Töltelék:
1kg túró
2dl joghurt
15dkg cukor
2cs vaníliás cukor
5 púpozott evőkanál búzadara
3 egész tojás + a fenti tojásokhoz tartozó fehérje(2db)
5 dkg vaj
1 citrom vagy narancs reszelt héja

Bevonat:
40dkg porcukor
1 citrom leve
2 evőkanál víz

Elkészítése:
A tészta alapanyagait a mixer dagasztó villájával összekeverjük, majd kézzel is átgyúrjuk.
Egy vastagabb (kb 4-5mm), valamint egy vékonyabb(2-3mm) lapot nyújtunk belőle.
A vastagabb lapot akkorára nyújtsuk, hogy a tepsi szélét is kibélelhessük vele.

A töltelékhez mixerrel összekeverjük a vajat, a cukor felét, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a tojássárgákat.
Hozzákeverjük a túrót, joghurtot és a búzadarát.
A tojásfehérjékhez hozzádobjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük.
Óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.

A masszát a tepsibe terített tésztára simítjuk.
Tetejére borítjuk a kisebbik-vékonyabbik tésztalapot.
Egy villával átlós irányban 4-5 centiméterenként beszúrkáljuk a tetejét.
Előmelegített 180-200fokos sütőbe tesszük a legalsó rácsra és megsütjük.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni.

A bevonathoz a porcukrot, a citromlevet és a vizet a mixerrel legalább 5 percig keverkessük a legmagasabb fokozaton.
Egynemű, nagy viszkozítású, síma anyagot kell kapnunk.
Középről kiindulva terítsük szét egy széles késsel a még picit langyoskás sütemény tetején. Tegyük hűvös helyre, amennyiben megoldható. Természetes hőmérsékleten kicsit tovább tart a máz megszilárdulása.

Mikor kezd szilárdulni a máz, egy éles késsel a tepsiben vágjuk körbe a széleit és szeleteljük 3x5cm-es darabokra.
Tegyük hűtőszekrénybe pár órára, utána rendezzük szépen egy dekoratív tálra.
Figyelem! Nem lehet egymásra púpozni, mert összeragad.

A felvágott süteménykockákat érdemes hűtőben tárolni a továbbiakban is.
Egy nap múlva lesz igazán finom.
Nagyjából 4-5 napig büntetlenül eltarható. Bár kicsi a valószínűsége, hogy marad belőle ennyi ideig!

Variáció: a cukormáz helyett csokibevonót is használhatunk. Ebben az esetben a túrómasszába narancshéjat tegyünk. A sütink íze pont olyan lesz, mint a Túró Rudinak.

Egyéb ízesítési lehetőség:
szerezzünk be egzotikus fűszereket árusító üzletben rózsavizet. Ebből 1 evőkanálnyit adjunk a töltelékhez . Egészen üdítő, tavaszi ízvilágot kap a sütink.
A rózsavizet tejbegríz, gyümölcsrizs, gyümölcssaláták, pudingok és limonádé ízesítésére is használhatjuk.

Diós csodasült


Image

 Hozzávalók:
4 szelet ujjnyi vastag pulykamell (vagy karaj)
3 evőkanál darált dió
2 dl tejszín
1 mokkáskanál bors
szegfűszeg
1 szem szétnyomkodott paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 ek. olaj
1 kávéskanál mustár
csipet cukor, só

Elkészítés:
Kiolajozott tűzállótálba fektetjük a sózott, borsozott hússzeleteket szorosan egymásmellé.
Rászórjuk a petrezselymet és a szegfűszeget.
A tejfölbe elkeverjük a diót, mustárt, a paradicsomot, a sót, a cukrot, a fokhagymát és ráöntjük a húsra. Fóliával letakarva 5o percig sütjük.

Mogyorós csemege

 

Hozzávalók:

   

Tészta hozzávalói:
6 tojás fehérje,
6 evőkanál porcukor,
6-7 evőkanál darált pörkölt mogyoró,
1 kávés kanál őrölt fahéj.

I.krém hozzávalói:
6 tojás sárgája,
2 csomag vaníliás cukor,
2 csomag vaníliás főző puding,
6 dl tej,
15-20 dkg cukor,
30-35 dkg vaj vagy margarin /én kocka margarint használok /

II.krém hozzávalói:
0,5 l tartós tejszín,
1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a fahéjjal elkevert mogyorót, majd egy sütőpapírral bélelt 26×32-s tepsibe az 1/3 részét belekenjük és forró sütőben megsütjük / inkább szárítjuk /. Ugyanígy járunk el a fennmaradó tésztával, tehát összesen 3 lapunk lesz. Hagyjuk őket kihűlni.
A pudingot felfőzzük a vaníliás cukorral, tojás sárgával kikevert tejjel és hagyjuk kihűlni. A vajat vagy margarint habosra keverjük a cukorral, majd tovább habosítjuk a kihűlt főzött krémmel. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.
Összeállítás: a tésztákról óvatosan egy éles kés segítségével leszedjük a papírt. Vigyázzunk, mert elég törékeny a tészta.
Tálcára téve az egyik lapra halmozzuk a vaníliás krémet, egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő lapot. Ennek tetejére kenjük a tejszínt és beborítjuk a harmadik lappal.
Egy két órára a hűtő leghidegebb részébe tesszük, majd tetszés szerint kockára, szeletre vágva szervírozzuk.


Csokis Marlenka


Tészta: 100 gr. vaj 2 nagy kanál méz 250 gr. cukor 1 kis kanál ecet 1 nagy kanál szódabikarbóna 2 tojás 700 gr. finomliszt.

A szódabikarbónát az ecettel összekeverjük. Egy tálba teszünk vajat, mézet, cukrot. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbóna + ecet keverékét. Jól összekeverjük a gázon, majd hozzáadjuk a 2 tojást, s addig keverjük, míg a teteje habos lesz, s az egész massza megbarnul. Levesszük a gázról. Amikor félig kihűlt, hozzáadjuk a lisztet (700 gr.). A tésztát letakarjuk, s meleg helyen 1 órát állni hagyjuk. 7-8 gömböt formálunk belőle. Egyenként vékonyra kinyújtjuk. Megsütjük.

Krém: 200 gr. vaj 1 szalalkáli Aki szereti, mogyorót + 100 gr. konyakot tesz hozzá. A szalalkáli 3 órán át vízben főzzük - kihűtjük, majd vajjal összemixeljük. Hozzáadjuk a mogyorót + konyakot.

Hozzávalók a tésztához:
100 g vaj
2 evőkanál méz
250 g cukor
1 kiskanál ecet
1evőkanál szóda
2 tojás
700 g simaliszt

Először összekeverem a szódát és az ecetet. Majd kikeverem a puha vajat, a mézet - én erdeit használok - és a cukrot, majd hozzáadom az ecetes szódát. Simára kéne kevergetni az egészet. Aztán lángra teszem és állandó keverés mellett a két tojást hozzáadom. Habosra és barnára kell válnia a kevergetés közben. (Nos, erre kíváncsi vagyok...)
Azonnal leveszem a tűzről. Hűlni hagyom, ha langyos: a lisztet hozzáteszem és kidolgozom az egészet. Letakarva álldigálljon egy órát. Aztán hét-nyolc cipóra osztva, egyesével palacsinta vékonyra kinyújtom és megsütöm a lapokat.

Hozzávalók a krémhez:
200 g vaj
2 dl sűrített tej
10 dkg mogyoró
1 dl konyakot

A sűrített tejet dobozzal együtt három órán át főzöm. A kihűlt dobozt kinyitjuk, és lám, és íme: barna és kásás benne a sűrített tej. (Rémes lehet, de a végeredmény megéri.) Ezt kikeverem a vajjal simára, homogénre. Ekkor vagy a mogyorót és a konyakot - ez az autentikus - vagy csokoládét keverek bele.
A lapokat rétegezve megkenem ezzel a krémmel, és állítólag másnapra tökély a végeredmény.
-----------------------------------------------------

Hozzávalók a tésztához:
100 g vaj
2 evőkanál méz
250 g cukor
1 kiskanál ecet
1evőkanál szóda
2 tojás
700 g simaliszt

Először összekeverem a szódát és az ecetet. Majd kikeverem a puha vajat, a mézet - én erdeit használok - és a cukrot, majd hozzáadom az ecetes szódát. Simára kéne kevergetni az egészet. Aztán lángra teszem és állandó keverés mellett a két tojást hozzáadom. Habosra és barnára kell válnia a kevergetés közben. (Nos, erre kíváncsi vagyok...)

Azonnal leveszem a tűzről. Hűlni hagyom, ha langyos: a lisztet hozzáteszem és kidolgozom az egészet. Letakarva álldigálljon egy órát. Aztán hét-nyolc cipóra osztva, egyesével palacsinta vékonyra kinyújtom és megsütöm a lapokat.

Hozzávalók a krémhez:
200 g vaj
2 dl sűrített tej
10 dkg mogyoró

1 dl konyakot

A sűrített tejet dobozzal együtt három órán át főzöm. A kihűlt dobozt kinyitjuk, és lám, és íme: barna és kásás benne a sűrített tej. (Rémes lehet, de a végeredmény megéri.) Ezt kikeverem a vajjal simára, homogénre. Ekkor vagy a mogyorót és a konyakot - ez az autentikus - vagy csokoládét keverek bele.

A lapokat rétegezve megkenem ezzel a krémmel, és állítólag másnapra tökély a végeredmény. Majd beszámolok!

---------------------------------------

Marlenka mézes süti

Hozzávalók

Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 tk. sütőpor
csipet só
1/2 tál hideg vaj
2 csésze barna cukor
1 tk. sütőszóda
1 csésze tej
1 tojás (villával felvert)
1 tk. szerecsendió, frissen őrölt
1/2 csésze dió (vagy pekándió), aprított
esetleg fahéj

Rövid leírás


A lisztet a sütőporral elkeverve egy tálba szűrjük. A sót hozzáadjuk, a lisztkeveréketa vajban morzsává gyúrjuk (míg a keverék finom kenyérmorzsára nem hasonlít). Cukorral megszórjuk.
E keverék felét egyenletesen egy zsiradékkal jól kikent, 27x27 cm nagyságú, négyszögletes sütőformába tesszük és simára simítjuk. A maradék tésztakeveréket félretesszük.
A sütőszódát tejben feloldjuk. A felvert tojást és a szerecsendiót hozzáadjuk. Ezt aztán a maradék (félretett) tésztamennyiséggel egy kézi robotgéppel jól összekeverjük.
Ezt a tésztamasszát a sütőformába legelöl odarétegezzük. A diót legfelsőbb rétegként rárakjuk. A diót egy kicsit benedvesítjük, esetleg fahéjjal könnyedén megszórjuk.
Sütés:
Előmelegített sütőben 180°C-on 45-60 percig sütjük (tűpróba).
A süteményt 10 percre hűlni hagyjuk, utána kiborítjuk a formából.

Marlenka (Fehér

csokoládés)

Hozzávalók :
300 g liszt
200 g kukoricakeményítő
250 g vaj
2-3 evőkanál méz (erdei)
200 g cukor (barna)
1 evőkanál szódabikarbóna
1 teáskanál ecet

10 g csomag vaníliás cukor (elhagyható)
2 tojás
2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Krém:
3 tubus (kb. 500 ml) sűrített tej
250 g vaj
200 g fehér csokoládé

Elkészítés:
Öntsük a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe, majd szorosan csavarjuk az üvegre a tetejét. Tegyük vízzel teli lábasba, hogy a víz éppen az üveg teteje alá érjen, és főzzük a sűrített tejet 3 órán keresztül.

Közben egy másik lábasba tegyünk fel vizet főni, egy harmadikban pedig keverjük össze a mézet, a cukrot, a vajat és a tojásokat. Gőz fölött, állandó kevergetés közben sűrítsük be a masszát (kb. 40-45 perc). Amikor a szirup elég sűrű lett, vegyük le a tűzről és hagyjuk kb. 15 percig hűlni. Egy kisebb tálban keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz. Dolgozzuk hozzá a kukoricakeményítővel, kakaóporral elkevert lisztet. Gyúrjunk az egészből rugalmas tésztát; ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet (kb. 30 g), majd letakarva, szobahőmérsékleten pihentessük 2-3 órán keresztül.

Amikor a sűrített tej eléggé karamell színű lett a befőttes üvegben, még forrón öntsük egy tálba, és az apróra tördelt fehércsokoládé darabkákat keverjük hozzá. Egy másik tálban, kézi habverővel keverjük habosra a vajat, és adjuk hozzá a már kihűlt karamellizált sűrített tejet.

A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlő részre. Vágjunk le 5 egyforma méretű sütőpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk a lisztezett papíron 2-3 mm vastagságúra. A kinyújtott tészta mérete akkora legyen, hogy egy tepsire ráférjen. Közben a sütőt kapcsoljuk 180 ºC-ra. Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és az aljára óvatosan csúsztassuk a tésztát sütőpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihűlni.

Rétegezésnél lehetőleg abba a tepsibe tegyük a süteményt, amelyiken sütöttük a lapokat. A papírt óvatosan húzzuk le, a széleket vigyázva vágjuk le, és tegyük félre. Minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel, úgy hogy legfölülre is krém kerüljön. Erre a krémrétegre morzsoljuk a félretett széleket.

Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 3-4 napig tegyük hűvösebb helyre.
Amikor megpuhult, szeletekre vágva tálaljuk a sütit.


 Marlenka Süti

450-500 g liszt
100 g vaj (puha)
2-3 evőkanál méz
200 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
KRÉM
500 ml sűrített tej (cukrozott)
350 g vaj
80 g dió (darált)
3 cl konyak

  1. 1.Öntse a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét.
    2. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és főzze 3 órán keresztül.
    3. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be.
    4. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni.
    5. Keverje el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz.
    6. Dolgozza bele a lisztet is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává.
    7. Hagyja állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
    8. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szobahőmérsékletű karamellizált sűrített tejet.
    9. Adja hozzá a finomra darált diót és a konyakot és keverje össze.
    10. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
    11. Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
    12. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt, helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5-7 percig.
    13. Sütőpapírral együtt tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot.
    14. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostól halmozza a kisült lapokat egymásra.
    15. Hagyja kihűlni a lapokat.
    16. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön.
    17. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissentartó fóliával.
    18. Hagyja állni szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig.
    19. Tálalja a marlenka sütit, mikor kellően megpuhult.

  2. 2.Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400ml sűrített tejbe 100g cukrot.

Almás habos reszelt sütemény

 
   

Hozzávalók:

36×22 cm-es tepsi

1/2 kg rétesliszt
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 db tojás
1 csg(12 g-os) sütőpor
A töltelékhez:
1 kg reszelt alma
fahéj
citrom reszelt héja és leve
ízlés szerint cukor vagy méz

Elkészítés:

A tölteléket elkészítjük:
A reszelt almát megpároljuk ízlés szerint hozzátett cukorral vagy mézzel, a reszelt citromhéjjal és a citrom levével, fahéjjal.
Kihűtjük a tölteléket.
A tojásokat szétválasztjuk.
Az 5 tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
A réteslisztet a sütőporral összekeverjük.
A tojássárgájákat a margarinnal habosra keverjük és hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet.
A tepsit kibéleljük sütőzsírpapírral.
A tészta 2/3 részét a tepsi aljába nyomkodjuk.
Rásimítjuk az almát, rá a keményre vert habot.
Az 1/3 rész tésztát ráreszeljük.
Sütjük.
Nagyon hamar megsül, kb. 20 perc.

Meggyes kevert sütemény

 

Hozzávalók:

55 dkg kristálycukor,
1 cs. vaníliás cukor,
5 tojás,
3 dl olaj,
3 dl szénsavas ásványvíz,
50 dkg liszt,
1 cs. sütőpor,
2 evőkanál kakaópor,
magozott, cukrozott meggy.

Elkészítés:

A tojásokat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, az olajjal és az ásványvízzel, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A massza felét sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk hézagosan, a másik felébe 2 evőkanál kakaót keverünk. Ezt ráöntjük a fehér tészta közeibe és villával kicsit elkeverjük. Végül megszórjuk magozott meggyel és előmelegített sütőben, kb. 170 fokon kb. 30 percig (tűpróbáig) sütjük.

Erdélyi Raffaello

 

Hozzávalók:

Sárga tészta:
5 tojás fehérje
15dkg cukor
20dkg kókuszreszelék
2 evk. rétes liszt
fel csomag sütőpor
fél citrom leve

Barna tészta:
5 tojás fehérje
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
3 evk. kakaópór
2 evk. rétes liszt
fél csomag sütőpor

Krém:
10 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg cukor
1 vaníliás pudingpor
3 dl tej
1 margarin


 

Elkészítés:

Az 5 tojás fehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verem.15dkg kókuszt elkeverek 2 evk. rétes lisztel és fél csomag sütőporral,majd beleforgatom a habba,és bele facsarom fél citrom levét is.A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon kb 15 perc alatt megsütöm.A barna tésztához 5 tojás fehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verek.15dkg darált diót összekeverek 3 evk.keserű kakaóporral, 2 evk.rétes lisztel ,fél csomag sütőporral majd a habba forgatom.A sárga tésztához hasonlóan sütöm meg.A krémhez 10 tojás sárgáját kikeverek 1 vaníliás cukorral és 20 dkg cukorral.Hozzá adok 1 csomag főzéssel készítendő vaníliás pudingport meg 3 dl tejet,és sűrűre főzöm.A tűzről levéve egy kicsit hűlni hagyom,majd apránként belekeverek 25 dkg margarint.Végül a sárga tésztát megkenem a krém 3/4 részével,majd befedem a barna tésztával, és elsimítom rajta a maradék krémet.Én itt tejszínnel bevontam a süteményt,mert akinek készítettem,ez volt a kérése.Nagyon finom,ízletes.


Linzer és isler

 

Hozzávalók:

60 dkg liszt
40 dkg margarin
20 dkg porcukor
1,5 zacskó sütőpor
2 vaníliás cukor
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
sütés álló lekvár
csoki a bevonáshoz kb. 20 dkg
és porcukor

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. Linzer szaggatóval kiszaggatjuk, és előmelegített sütőben kb. 11 perc alatt készre sütjük. Ha mind kisült, lekvárral összeragasztjuk,és ízlés szerint csokiba mártogatjuk,és porcukorral megszórjuk, attól függ melyikből mennyit készítünk.


Meggyes mákos szelet

 

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 sütőpor
2 db tojássárgája
tej az összeállításhoz
Töltelékhez:
20 dkg porcukor
15 dkg margarin
2 dl tej
14 dkg liszt
1/2 sütőpor
40 dkg magozott meggy
20 dkg darált mák
1 db citrom reszelt héja
2 db tojásfehérje kemény habja
Az alsó lap lekenéséhez:meggy lekvár
Továbbá:
25×34 cm-es tepsi kivajazva

   

Elkészítés:

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel,hogy könnyedén összeálljon és állaga nyújtható legyen.
Két cipót formálunk.
Kisodorjuk tepsi nagyságúra és bele terítjük az egyik lapot,villával megszurkáljuk.
Megkenjük lekvárral,majd rásimítjuk az elkészített tölteléket,majd befedjük a másik lappal.
Előmelegített sütőben megsütjük.

Töltelék készítése:
A porcukrot a margarinnal habosra keverjük,hozzáadjuk a tejet.a sütőporral elkevert lisztet,a darált mákot,a reszelt citromhéjat,a meggyet és óvatosan beleforgatjuk a 2 db tojásfehérje kemény habját.

Csokoládés-tejszínes mézes

 

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:
10 dkg porcukor
5 dkg vaj v. margarin
1 ek. méz
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
kevés tejföl (kb. 1 dl)
35 dkg liszt


Hozzávalók a krémhez:
3 csomag csokipuding
3 tojás sárgája
9 ek. cukor
9 dl tej
1 tábla ét csokoládé/10 dkg)
pár csepp rumaroma
1 kocka szoba hőmérsékletű Ráma margarin
10 dkg porcukor
1/2 l Hullala
2 ek. zselatin feloldva


Tetejére: 1 tábla csoki, 1-2 tk. étolaj

Elkészítés:

A cukrot, vajat, mézet kicsit összemelegítem a mikróban, hozzáadom a tejfölt, elkeverem, beleütöm a tojásokat, majd beleszitálom az előre összekevert lisztet, szódabikarbónát.
Tésztát gyúrok belőle, 2 részre osztom, kicsit pihentetem, majd gáztepsi méretűre nyújtom.
200 fokra előmelegített sütőben sütöm zsírozott tepsi hátán. Gyorsan sül!
A tojássárgákat beleteszem egy tálba, összekeverem a pudingporral, cukorral, kevés tejjel, majd megfőzöm, beleolvasztom a csokit és hozzáadom az aromát, kihűtöm.
Kikeverem robotgéppel a margarint a porcukorral, majd apránként hozzáadagolom a pudingot,majd a feloldott zselatint és szép simára keverem a krémet.
Felverem a tejszínt.
Összeállítás:lap-csokikrém,tejszín,lap,csokimáz

Narancstorta

 

Hozzávalók:

8 tojásos piskóta
Krém:
4 tojás
3 dl tej
3 narancs leve és héja
30 dkg porcukor
30 dkg margarin



Elkészítés:

Először is megsütjük a piskótát,majd elkészítjük a krémet.
A tojást a tejjel és a narancs levével és reszelt héjával, meg a porcukorral , gőz fölött, sűrűre verjük , keverjük.A vajat habosra keverjük , és kanalanként jól elkeverjük a langyos péppel.Teljesen kihűtjük, majd a piskótát 3 lapra vágom, és megkenem a krémmel. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, és megdermesztjük.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 10
Heti: 63
Havi: 234
Össz.: 161 280

Látogatottság növelés
Oldal: Édes sütik2
Ildikó finomságai - © 2008 - 2024 - ildifincsi.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »