Ildikó finomságai

Sütik és más finomságok

Brokkoli ropogós


Fakanálnál olvastam annó a karfiol ropogóst, elkészítem a napokban a saját verziómat brokkolival.

Hozzávalók:
egy fej brokkoli rózsáira szedve (brokkoli szár gondosan félretéve egy másik projekthez)
csokornyi apróra vágott petrezselyem zöld (ettől még üdébb íze lesz)
3 db közepes méretű krumpli
3 ek frissen reszelt parmezán
1 tojás
zsemlemorzsa
szárított, őrölt rozmaring (opcionális, én most tetem bele)
só, frissen őrölt bors

A brokkolit sós vízben megfőzöm, leszűröm, majd villával összetöröm. Hozzáreszelem a meghámozott nyers krumplit, majd hozzáadom a tojást, a petrezselymet, sót, borsot és rozmaringot ízlés szerint. Annyi zsemlemorzsával keverem, hogy jól formálható masszát kapjak. Rudakat és/vagy golyókat formázok belőle, zsemlemorzsába hempergetem és forró olajban kisütöm. (Fakanál intelmét vegyük figyelembe: „Itt érdemes vigyázni, nehogy hamar megbarnuljon a ropogós külseje, mert idő kell neki, amíg a krumpli is megpuhul benne”). Hidegen még finomabb:-)
Az a tervem dugába dőlt, hogy nem bő olajban sütöm, mert túl lágy volt a massza, egyszerűen szétmaszatolódott az ActiFry-ban.

Brokkolival töltött krumpli

Hozzávalók 4 főre:
4 db közepes méretű krumpli
1 kis fej brokkoli
1 tk dijoni mustár
1 tojás
15 dkg reszelt sajt
só, frissen őrölt bors
kevés vaj, a sütőtál kikenéséhez

A krumplit megmosom és majdnem puhára főzöm. Hagyom kicsit hűlni, meghámozom, elfelezem és egy kiskanállal, vagy karalábévájóval üreget készítek a minden félkrumpliba, majd egy kivajazott sütőtálba sorakoztatom őket. Közben a brokkolit rózsáira szedem és enyhén sós vízben megfőzöm (a brokkoli szárát félreteszem más étel készítéséhez), lecsöpögtetem, villával összetöröm és összekeverem a krumpliból kivájt részekkel, a dijoni mustárral, felvert tojással és a reszelt sajt felével. Ízesítem sóval, borssal, a masszát betöltöm a kivájt krumplikba, a tetejüket megszórom a maradék reszelt sajttal és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütöm, míg a sajt kicsit megpirul. Fokhagymás tejföllel tálalom.

Csőben sült brokkoli



Hozzávalók:
fél kg brokkoli
só, frissen őrölt bors
fél liter tej
5 dkg vaj
1 púpos ek liszt
1 gerezd fokhagyma
őrölt szerecsendió
25 dkg reszelt sajt (mozzarella-chedar keverék)
2 ek zsemlemorzsa

A brokkolit megmosom és sós vízben 10 percig előfőzöm. A kivajazott sütőedényem alján egyenletesen elterítem és megborsozom. Besamelt készítek fél liter tejből és a fenti mennyiségű vajból, lisztből: megolvasztom a vajat, ha már habzik, rászórom a lisztet és mielőtt barnulni kezdene fokozatosan hozzáöntöm a tejet, közben állandóan keverem. Szinte azonnal besűrűsödik. Sózom, jó sok frissen őrölt borsot, őrölt szerecsendiót adok hozzá, belekeverem a zúzott fokhagymát, majd a reszelt sajtot. Addig keverem, míg a sajt felolvad, majd a kész besamelt rálocsolom a brokkolirózsákra. Megszórom zsemlemorzsával és 200 fokos sütőben kb. 25 percig, illetve addig sütöm, míg szépen megpirul. Rántott pulykamellet kísért.


Zöldség pástétom


Hozzávalók:
1 fej brokkoli, rózsáira szedve
2 hosszúkás cukkíni
fél fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva
4 vékony sárgarépa
házi majonéz
125 ml joghurt
1 kk magos dijoni mustár
só, frissen őrölt bors
pár csepp citromlé és kevés méz
1 dl víz és 4 tk zselatin por
folpack

A cukkínit megmostam, vékonyan felszeleteltem és 3 percig sós vízben blansíroztam, hogy formázható legyen. A brokkolit és a répákat húslevesbe megfőztem. Jó, ha puha, de még jobb, ha nincs szétfőzve. Leszűrtem és félretettem hűlni. Egy tojás sárgájából és 1 dl olajból majonézt készítettem, majd összekevertem csepp mézzel, citromlével, sóval, borssal, magos mustárral és a joghurttal. Egy dl langyos vízben feloldottam a zselatin port, felforraltam és kihűtöttem, majd hozzákevertem a joghurtos majonézhez, amibe elkevertem az aprított vöröshagymát is. Egy sütőformát kibéleltem folpack-al és a kihűlt, szorosan egymás mellé fektetett cukkíni szeletekkel. Beleállítottam a brokkoli rózsákat (fejjel lefelé), kétoldalra a répákat, beleöntöttem a zselatinos masszát, betakartam cukkíni szeletekkel és ráhajtottam a folpackot. Hűtőben dermedt pár órát, szeletelve tálaltam.

Vajjal sült fogasfilé vajas krumlival recept

Vajjal sült fogasfilé vajas krumlival recept
 

hozzávalók 4 főre 

elkészítés 

  1. Kivajazott tepsibe fektetem a filéket, sózom, olvasztott vajjal locsolom, forró sütőben sütöm.
  2. A sütőből kivéve citromlével locsolom és borsot darálok rá.
  3. A krumplit héjában megfőzöm, várok míg legalább langyosra hűl, meghámozom.
  4. Kivajazott tepsibe vagy jénaiba soronként karikázom a krumplit, minden sort sózok és olvasztott vajjal locsolok.
  5. Sütőben jól átsütöm.


Gombás trottole kéksajt mártással


Hozzávalók:
500 g Trotolle Tricolore tészta
500 g csiperke gomba
2 dl tejszín
1 dl tej
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
fél dl száraz fehérbor
20 dkg kéksajt (én most Royal Blue sajtot használtam)
csokornyi friss petrezselyemzöld
frissen őrölt bors
1 ek bazsalikom-majoranna-rozmaring fűszerkeverék

A tésztát al dente-re főzöm. A főzővizet nem sózom, mert a sajtmártás elég sós lesz.
Az olivaolajon megdinsztelem a két fej aprított hagymát, hozzádobom a fokhagymát, amikor megérzem az illatát, beleteszem a vékonyra felszeletelt gombát és fedő alatt hagyom, hogy kieressze a levét. Tekerek rá borsot, fűszerezem a bazsalikom-majoranna-rozmaring fűszerkeverékkel, néha megkeverem és ha már elfőtte a levét adok hozzá egy kis száraz fehérbort, ebben tovább párolódik a gomba. Amikor puha, felöntöm a tejszínnel és belemorzsolom a kéksajtot, hagyom felolvadni és összesimulni az ízeket. Ha túl sűrű a mártás (mint az enyém volt) egy kevés tejjel hígítom. Hozzáadom a kifőtt tésztát, jól összekeverem, hogy az ízes mártás a tészta minden kis bugyrába eljusson, majd belekeverem az aprított petrezselymet és tálalok.


Tejszínes-sajtos csirkemell

Hozzávalók 2 személyre:
1 csirkemell, szeletekre vágva
20-30 dkg sajt, reszelve
2 dl tejszín
kevés vaj
tojás
liszt
só, bors
fokhagyma (granulátum)

A csirkemellet szeleteltem, fűszereztem és bepaníroztam liszt-tojás-reszeltsajt trióba. Vajjal kikent sütőtálba fektettem a panírozott szeleteket, ráöntöttem a tejszínt és forró (250 fokos) sütőbe 20-25 perc alatt pirosra sütöttem. Legközelebb a husi alá rakok vékony vajrépa szeleteket is, akkor igazi egytálétel lesz belőle. Némi poréhagyma sem árthat neki…



Tejszínes rakott csicsóka


A piacon kaptam csicsókát (másnéven csókapityóka, földialma, tótrépa), ami nem csak finom, hanem nagyon egészséges: ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a burgonya, jótékony hatással van az emésztésre. Cukortartalma könnyen felszívódik, szénhidráttartalma jóval kisebb a krumpliénál. Gazdag nyomelemekben, főleg vasban és szilíciumban, magas a kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Jelentős a vitamintartalma is, főleg bétakarotin, thiamin, riboflavin, niacin, aszkorbinsav (vagyis A-, B1-, B2-, B3-, C-vitamin) található benne. Kedvezően hat a magas vérnyomásra, az érelmeszesedésre, növeli a HDL, azaz az a jó hatású- az „érvédő” koleszterin szintjét. Javítja a májfunkciókat, jelentős a szerepe a húgy- és a vesekő oldásában, gyógyítja a köszvényt.
Régen savanyúságként ettem, nagyon ízlett, ma füstölt sajttal, salottahagymával rétegeztem és tejszínnel leöntve sütöttem meg.

A hámozott csicsókát karikára szeltem és kivajazott tűzálló tálba sorba raktam. A csicsóka-sorra füstölt pizza mozzarella és vékonyra szelt salotta, ismét csicsóka, sajtszelet és hagymakarikák kerültek, a csicsóka rétegeket sóztam, borsoztam. A rétegezést addig folytattam, amíg a hozzávalók el nem fogytak, tejszínnel leöntve, sütőben pirosra sütve tálaltam.


Töltött padlizsán, ezúttal hússal


Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy padlizsán
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl házi paradicsomlé
2 evőkanál olaj
fél kg darált hús (most sertés)
1 tk oregánó
15 dkg reszelt sajt (én chedar – mozzarella keveréket használtam)

A padlizsánt kettévágom, kivájom a húsát úgy, hogy kevés peremet hagyjak. A kivájt hús apró kockákra vágom. A fél padlizsánokat egy tepsibe helyezem, rácsra, ezen fogom megsütni. A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és apróra vágom. Az olajat felforrósítom és megpárolom benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadom a darált húst és morzsásra pirítom. A padlizsánhúst a darált húshoz keverem, hozzáadom a paradicsomlevet és oregánóval, sóval, borssal ízesítem. A sütőt előmelegítem 200 fokra, a fél padlizsánokat megtöltöm a darált húsos keverékkel, tetejét megszórom a reszelt sajttal és a sütőben kb. 20-25 percig sütöm, amíg a sajt szépen megpirul.


Zöldséges csirke

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg cukkíni
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 piros húsú paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl zöldségleves
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • só, bors
  • olívaolaj

A zöldséget mosd meg. A cukkínit és a paprikát vágd vékony hasábokra, de karikázhatod is. A csirkét vágd egészen vékonyra. Az olajat forrósítsd fel, a cukkínit és a paprikát három percig erősen pirítsd. Hámozd meg a fokhagymát, és összenyomva add a zöldségekhez.

Keverd bele a zöldséglevest, a szójaszószt, majd párold öt percig. Ha kész, szedd ki, és a serpenyőt kicsit kitörölve és újraolajozva süsd meg hirtelen a csirkét. Ha kész, sózd, borsozd, majd keverd össze a zöldségekkel.


Húsos rakott penne

Hozzávalók:

  • 25 dkg penne
  • 50 dkg darált hús
  • 1 db kisebb hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • 1 pohár tejszín
  • bors
  • kevés olaj

A hagymát vágd apró kockákra, a fokhagymát préseld át fokhagymanyomón. Kezdd el pirítani a hagymát, majd, ha már üveges, dobd rá a fokhagymát, ha ugyanis ez sokáig sül, megkeseredik.

Add hozzá a darált húst, szórd meg sóval és borssal, majd, miután a hús kifehéredett, önts alá kevés vizet, és fedő alatt párold meg. Ha puha, vedd le a fedőt, süsd zsírjára, majd keverd hozzá a tejszínt. Közben főzd ki a tésztát, és keverd össze a hússal. Öntsd egy kivajazott tűzálló tálba, és bőségesen szórd meg reszelt sajttal. Forró sütőben süsd aranybarnára.


Zöldséges csirke

Hozzávalók:

  • 1 csirke
  • fél kg krumpli
  • 15 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • vaj
  • bors
  • olaj

A krumplit hámozd meg, majd karikázd föl, de ha jól megmosod, akkor héjastul is az ételbe teheted. A csirkét mosd meg, kívül-belül kend meg vajjal, majd tedd a római tálba. Halmozd mellé a krumplit és a többi feldarabolt zöldséget.

A tálat fedd le, és magas hőfokon, de hideg sütőbe tolva az ételt, párold 40 percig, majd vedd le a fedőt, és még hagyd pirulni 20-30 percig.


Csirkemell fetával, aszalt paradicsommal töltve

           
Csirkemellet úgy vágtam be, hogy egy szeletté tudjam nyitni, kicsit kiklopfoltam. Bacon szeletekre raktam, fetasajtot tettem a közepére, arra néhány szál rukolát, és aszalt paradicsomot, majd szorosan összetekertem, hústűvel megtűztem, nagyon kevés zsiradékon körbeforgatva megsütöttem.

             
Szépen átsült, és nagyon mutatós lett, és persze finom is.

          
A maradék csirkemell darabokat csak úgy, töltetlenül megsütöttem.

          

Káposztás ágyon sült csirkecomb

           
Kiolajozott tepsibe szálasra vágott fejeskáposzta és felkarikázott hagyma keverékét szórtam, erre nagyobb darabokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert raktam, fűszerkeveréllek megszórtam, fél pohár vizet öntöttem rá.

                 
A zöldségekre fektettem a befűszerezett csirkecombokat, alufóliával borítottam, sütőben megsütöttem.

               

Caponata recept

Caponata recept
 

hozzávalók 6 főre 

  • 4 nagyobb padlizsán
  • 200 g olívabogyó
  • 50 g kapribogyó
  • 2 nagy zellerszár
  • 4 evőkanál paradicsomszósz
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 7 evőkanál borecet
  • 1 evőkanál cukor
  • friss bazsalikomlevél
  • olívaolaj

elkészítés 

  1. Megmossuk a padlizsánt (én részben meg is hámozom), felkockázzuk, és egy nagyobb fazékban, sós vízben 2 órán át lefedve főzzük.
  2. A megtisztított felkockázott zellerszárat forró sós vízben 5 percig főzzük. A kapribogyót egy szűrő segítségével mossuk meg, hogy a só egy része távozzon. Az olívabogyót felkockázzuk.
  3. Egy nagy serpenyőbe olívaolajat teszünk és az apróra vágott hagymát, kapribogyót, olívabogyót összesütjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett zellerszárat, és tovább sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt (ami legjobb ha házi készítésű) és fakanállal jól összedolgozzuk.
  4. A megfőtt padlizsánt leszűrjük, és egy serpenyőbe öntve, gyakori kevergetés mellett addig sütjük, míg a nedvesség el nem párolog alatta. 
  5. A padlizsánt keverjük bele a paradicsomos masszába, jól dolgozzuk össze, és még 5 percig főzzük, amíg az ízek összeérnek. Megszórjuk a cukorral és a borecettel, pár percig kevergetés mellett lassú tűzön főzzük tovább. Miután lezártuk a hőt, apróra vágott friss bazsalikomlevelet szórunk bele, és lefedve lehűtjük. Előételként lehűtve tálaljuk.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 17
Heti: 21
Havi: 83
Össz.: 159 133

Látogatottság növelés
Oldal: Sós ételek
Ildikó finomságai - © 2008 - 2024 - ildifincsi.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »