hozzávalók 4 főre
elkészítés
- Kivajazott tepsibe fektetem a filéket, sózom, olvasztott vajjal locsolom, forró sütőben sütöm.
- A sütőből kivéve citromlével locsolom és borsot darálok rá.
- A krumplit héjában megfőzöm, várok míg legalább langyosra hűl, meghámozom.
- Kivajazott tepsibe vagy jénaiba soronként karikázom a krumplit, minden sort sózok és olvasztott vajjal locsolok.
- Sütőben jól átsütöm.
Gombás trottole kéksajt mártással
Hozzávalók:
500 g Trotolle Tricolore tészta
500 g csiperke gomba
2 dl tejszín
1 dl tej
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
fél dl száraz fehérbor
20 dkg kéksajt (én most Royal Blue sajtot használtam)
csokornyi friss petrezselyemzöld
frissen őrölt bors
1 ek bazsalikom-majoranna-rozmaring fűszerkeverék
A tésztát al dente-re főzöm. A főzővizet nem sózom, mert a sajtmártás elég sós lesz.
Az olivaolajon megdinsztelem a két fej aprított hagymát, hozzádobom a fokhagymát, amikor megérzem az illatát, beleteszem a vékonyra felszeletelt gombát és fedő alatt hagyom, hogy kieressze a levét. Tekerek rá borsot, fűszerezem a bazsalikom-majoranna-rozmaring fűszerkeverékkel, néha megkeverem és ha már elfőtte a levét adok hozzá egy kis száraz fehérbort, ebben tovább párolódik a gomba. Amikor puha, felöntöm a tejszínnel és belemorzsolom a kéksajtot, hagyom felolvadni és összesimulni az ízeket. Ha túl sűrű a mártás (mint az enyém volt) egy kevés tejjel hígítom. Hozzáadom a kifőtt tésztát, jól összekeverem, hogy az ízes mártás a tészta minden kis bugyrába eljusson, majd belekeverem az aprított petrezselymet és tálalok.
Tejszínes-sajtos csirkemell
1 csirkemell, szeletekre vágva
20-30 dkg sajt, reszelve
2 dl tejszín
kevés vaj
tojás
liszt
só, bors
fokhagyma (granulátum)
A csirkemellet szeleteltem, fűszereztem és bepaníroztam liszt-tojás-reszeltsajt trióba. Vajjal kikent sütőtálba fektettem a panírozott szeleteket, ráöntöttem a tejszínt és forró (250 fokos) sütőbe 20-25 perc alatt pirosra sütöttem. Legközelebb a husi alá rakok vékony vajrépa szeleteket is, akkor igazi egytálétel lesz belőle. Némi poréhagyma sem árthat neki…
Tejszínes rakott csicsóka
A piacon kaptam csicsókát (másnéven csókapityóka, földialma, tótrépa), ami nem csak finom, hanem nagyon egészséges: ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a burgonya, jótékony hatással van az emésztésre. Cukortartalma könnyen felszívódik, szénhidráttartalma jóval kisebb a krumpliénál. Gazdag nyomelemekben, főleg vasban és szilíciumban, magas a kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Jelentős a vitamintartalma is, főleg bétakarotin, thiamin, riboflavin, niacin, aszkorbinsav (vagyis A-, B1-, B2-, B3-, C-vitamin) található benne. Kedvezően hat a magas vérnyomásra, az érelmeszesedésre, növeli a HDL, azaz az a jó hatású- az „érvédő” koleszterin szintjét. Javítja a májfunkciókat, jelentős a szerepe a húgy- és a vesekő oldásában, gyógyítja a köszvényt.
Régen savanyúságként ettem, nagyon ízlett, ma füstölt sajttal, salottahagymával rétegeztem és tejszínnel leöntve sütöttem meg.
A hámozott csicsókát karikára szeltem és kivajazott tűzálló tálba sorba raktam. A csicsóka-sorra füstölt pizza mozzarella és vékonyra szelt salotta, ismét csicsóka, sajtszelet és hagymakarikák kerültek, a csicsóka rétegeket sóztam, borsoztam. A rétegezést addig folytattam, amíg a hozzávalók el nem fogytak, tejszínnel leöntve, sütőben pirosra sütve tálaltam.
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy padlizsán
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl házi paradicsomlé
2 evőkanál olaj
fél kg darált hús (most sertés)
1 tk oregánó
15 dkg reszelt sajt (én chedar – mozzarella keveréket használtam)
A padlizsánt kettévágom, kivájom a húsát úgy, hogy kevés peremet hagyjak. A kivájt hús apró kockákra vágom. A fél padlizsánokat egy tepsibe helyezem, rácsra, ezen fogom megsütni. A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és apróra vágom. Az olajat felforrósítom és megpárolom benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadom a darált húst és morzsásra pirítom. A padlizsánhúst a darált húshoz keverem, hozzáadom a paradicsomlevet és oregánóval, sóval, borssal ízesítem. A sütőt előmelegítem 200 fokra, a fél padlizsánokat megtöltöm a darált húsos keverékkel, tetejét megszórom a reszelt sajttal és a sütőben kb. 20-25 percig sütöm, amíg a sajt szépen megpirul.
Zöldséges csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg cukkíni
- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 piros húsú paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl zöldségleves
- 2 evőkanál szójaszósz
- só, bors
- olívaolaj
A zöldséget mosd meg. A cukkínit és a paprikát vágd vékony hasábokra, de karikázhatod is. A csirkét vágd egészen vékonyra. Az olajat forrósítsd fel, a cukkínit és a paprikát három percig erősen pirítsd. Hámozd meg a fokhagymát, és összenyomva add a zöldségekhez.
Keverd bele a zöldséglevest, a szójaszószt, majd párold öt percig. Ha kész, szedd ki, és a serpenyőt kicsit kitörölve és újraolajozva süsd meg hirtelen a csirkét. Ha kész, sózd, borsozd, majd keverd össze a zöldségekkel.
Húsos rakott penne
Hozzávalók:
- 25 dkg penne
- 50 dkg darált hús
- 1 db kisebb hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 10-15 dkg reszelt sajt
- 1 pohár tejszín
- bors
- só
- kevés olaj
A hagymát vágd apró kockákra, a fokhagymát préseld át fokhagymanyomón. Kezdd el pirítani a hagymát, majd, ha már üveges, dobd rá a fokhagymát, ha ugyanis ez sokáig sül, megkeseredik.
Add hozzá a darált húst, szórd meg sóval és borssal, majd, miután a hús kifehéredett, önts alá kevés vizet, és fedő alatt párold meg. Ha puha, vedd le a fedőt, süsd zsírjára, majd keverd hozzá a tejszínt. Közben főzd ki a tésztát, és keverd össze a hússal. Öntsd egy kivajazott tűzálló tálba, és bőségesen szórd meg reszelt sajttal. Forró sütőben süsd aranybarnára.
Zöldséges csirke
Hozzávalók:
- 1 csirke
- fél kg krumpli
- 15 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 gerezd fokhagyma
- vaj
- só
- bors
- olaj
A krumplit hámozd meg, majd karikázd föl, de ha jól megmosod, akkor héjastul is az ételbe teheted. A csirkét mosd meg, kívül-belül kend meg vajjal, majd tedd a római tálba. Halmozd mellé a krumplit és a többi feldarabolt zöldséget.
A tálat fedd le, és magas hőfokon, de hideg sütőbe tolva az ételt, párold 40 percig, majd vedd le a fedőt, és még hagyd pirulni 20-30 percig.
Csirkemell fetával, aszalt paradicsommal töltve
Káposztás ágyon sült csirkecomb
Caponata recept
hozzávalók 6 főre
- 4 nagyobb padlizsán
- 200 g olívabogyó
- 50 g kapribogyó
- 2 nagy zellerszár
- 4 evőkanál paradicsomszósz
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 7 evőkanál borecet
- 1 evőkanál cukor
- friss bazsalikomlevél
- olívaolaj
elkészítés
- Megmossuk a padlizsánt (én részben meg is hámozom), felkockázzuk, és egy nagyobb fazékban, sós vízben 2 órán át lefedve főzzük.
- A megtisztított felkockázott zellerszárat forró sós vízben 5 percig főzzük. A kapribogyót egy szűrő segítségével mossuk meg, hogy a só egy része távozzon. Az olívabogyót felkockázzuk.
- Egy nagy serpenyőbe olívaolajat teszünk és az apróra vágott hagymát, kapribogyót, olívabogyót összesütjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett zellerszárat, és tovább sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt (ami legjobb ha házi készítésű) és fakanállal jól összedolgozzuk.
- A megfőtt padlizsánt leszűrjük, és egy serpenyőbe öntve, gyakori kevergetés mellett addig sütjük, míg a nedvesség el nem párolog alatta.
- A padlizsánt keverjük bele a paradicsomos masszába, jól dolgozzuk össze, és még 5 percig főzzük, amíg az ízek összeérnek. Megszórjuk a cukorral és a borecettel, pár percig kevergetés mellett lassú tűzön főzzük tovább. Miután lezártuk a hőt, apróra vágott friss bazsalikomlevelet szórunk bele, és lefedve lehűtjük. Előételként lehűtve tálaljuk.