hozzávalók 4 főre
- 30 dkg kis kagylótészta
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg sárga koktélparadicsom
- 25 dkg piros koktélparadicsom
- 1 marék kimagozott olajbogyó
- 2 ek friss metélőhagyma
- 1 marék friss bazsalikom
- 1/2 uborka
- 4 ek fehérborecet
- 7 ek extra szűz olívaolaj
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
elkészítés
- A tésztát a fokhagymával együtt sós vízben "al dente" megfőzzük. Ha megfőtt, egy nagy tálba tesszük.
- A zöldségeket nagyon apró kockára vágjuk. A bazsalikomot és a metélőhagymát is felaprítjuk. A tésztához keverjük.
- A fokhagymát mozsárban megtörjük.
- Az öntethez az ecetet, az olívaolajat, a sót, az őrölt borsot és a kipréselt fokhagymát jól összekeverjük és ráöntjük a tésztára.
- Tálaljuk.
Hozzávalók:
500 g natúr joghurt
1 db kígyó uborka
3 gerezd fokhagyma
1 ek kapor apróra vágva
1 ek olaj
pár csepp citromlé
frissen őrölt bors
só
Elkészítés:
Egy teaszűrőbe gézlapot teszünk, tegyük rá egy tálra, hogy ne csúszon bele a szűrő, és legyen hely a kettő között, ahova csepeg majd a joghurt.
Kanalazzuk bele a joghurtot és egy éjszakára tegyük lefedve a hűtőbe, hagyjuk kicsöpögni a savót. Így lesz finom sűrű, krémes a tzatzikink.
Héjjastól, durvára reszeljük le az uborkát, sózzuk le, egy kicsi állás után alaposan nyomkodjuk ki a sós léből.
A joghurtot, uborkát, zúzott fokhagymát, kaprot, citromlevet, olajat, borsot és jól keverjük ki.
Pár órára, lefóliázva, tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérhessenek.
Hozzávalók:
egy-két szép paradicsom
egy közepes lilahagyma
petrezselyemzöld
só, frissen örölt bors
Elkészités: a paradicsomot, a lilahagymát és a petrezselyemzöldet nagyon apróra vágom, összekeverem,izesitem sóval, frissen örölt borssal és egy-két evökanálnyi olivaolajjal, jól összekeverem.
Hütöszekrényben egy-két napig eltartható, és nagyon finom, ha összeérnek az izek.
Sültekhez, grillezett húsokhoz kiváló.
1 fej kaposzta
1 kis fej hagyma
3 sargarepa
1/2 zoldpaprika
1/2 cup cukor
1/2 majonez lehet tobb is
1/4 cup talan 1 evokanal citrom ha nincs jo az /ecet/
1-1/2 so
2 hosszuszaru zellerez el is maradhat ami itt van az mas mint az otthononi
fekonyan folvagni a kaposztat paprikat hagymat zellert... a sargarepat nagy fogasu reszelon lereszelni
es a fuszerekkel osszekeverni es lehuteni
Hozzávalók:
feles sárgaborsó
lencse
citrom két vége
sárgarépa
gomba
zellerszár, vagy bármilyen más zöldség
lilahagyma
vöröshagyma
fött tojás
virsli
só, bors, citromlé
olivaolaj, vagy étolaj.
Elökészités:
sárgaborsót és a lencsét éjszakára külön-külön beáztatom hideg vizbe, vagy fözés elött egy-két órával forró vizbe. sárgarépát karikákra vágom, gombát csikokra, vöröshagymát és a lilahagymát is. Zellerszárat vagy a zöldséget is csikokra. a fött tojást félbevágott karikákra.
Virslit felkarikázom.
Elkészités:
A lencsét és a sárgaborsót külön edényben felteszem bö vizben ételizesitövel izesitve föni. Nem felejtem el beletenni a citrom végeit. vigyázva, hogy ne föjön szét, leszüröm, egy tálba teszem mindkettöt. Lilahagymát serpenyöben kevés olajon megfonnyasztom, hozzáadom a lencsékhez.
Vöröshagymát elkezdem fonnyasztani, hozzáadom a répát, a zöldségeket, kicsit kevergetve átsütöm, hozzáadom a gombát is, azzal is összesütöm, és hozzáadom a többihez. Közben sóval borssal izesitgetem, hogy ne maradjon iztelen.
A virslit külön serpenyöben forró olajon megpiritom, hozzáadom, kis citromlével meglocsolgatom, összekeverem, de ovatosan, hogy ne törjön. Belekeverem a tojást is. Kicsit állni hagyom. Hidegen a legfinomabb.
Hozzávalók.
80 dkg fehér káposzta, só, bors, 1 közepes fej hagyma,3 ek.olaj, 1 kk. ételízesítő, 3 ek. almaecet,2 közepes sárgarépa, 2 ek. mazsola, 1-2 szál petrezselyemzöld,2 gerezd fokhagyma,3?5 dl natúr joghurt, 2 ek.olívaolaj,1 ek. méz, 1-2 ek.citromlé.
Elkészítése:
A káposzta külső sérült leveleit leválasztjuk,megmossuk,félbe-negyedbe vágjuk,torzsáját kiemeljük,vékonyra gyaluljuk.Megszórjuk 2kk.sóval,erőteljesen átgyúrjuk,félretesszük.A hagymát meghámozzuk,finomra vágjuk,megfonnyasztjuk az olajban.Meghintjük az ételízesítővel,hozzáadjuk az almaecetet, 1 dl vizet,ízlés szerint borsot,2-3 percig forraljuk.A káposztára öntjük,hagyjuk kihűlni,aztán összekeverjük,és szobahőmérsékleten 4 órán át érleljük.A sárgarépát meghámozzuk és szálasra-finomra reszeljük.A mazsolát forró vízzel leöblítjük,lecsepegtetjük.Nagyobb halmokban nem túl mély tálra púpozzuk a kinyomott káposztát és a sárgarépát,tetejére szórjuk a mazsolát,és petrezselyem zölddel díszítjük.
Az öntethez a fokhagymát meghámozzuk,áttörjük,az az olívaolajjal együtt a mélyebb tálkába csúsztatott joghurthoz keverjük.Ízlés szerint sózzuk,frissen őrölt borssal,a mézzel és a citromlével ízesítjük.A szépség kedvéért csak az asztalnál,tálaláskor keverjük a salátához.Frissen sültekhez,grillezett húsokhoz kínáljuk.
Hozzávalók:
8 főre:
2 fej vöröshagyma
12 főtt tojás
8 db közepes hajában főtt krumpli
2 nagy tejföl
majonéz
cukor, só, bors
Elkészítés:
A tejfölt elkeverjük a majonézzel, sóval, cukorral és borssal, ízlés szerint.
Ezután a hagymákat négybe vágjuk, majd a negyedeket vékonyra szeleteljük, és elkeverjük a majonézes alapban.
A főtt tojásokat tojásszeletelővel karikákra vágjuk és belekeverjük.
Végül a héjukban megfőzött burgonyákat meghámozzuk, megsózzuk, felkockázzuk és azt is hozzákeverjük.
Hozzávalók:
80 dkg paradicsom,
2 nagy fej hagyma,
só,
bors,
cukor,
ecet,
petrezselyemzöld.
Elkészítés:
Vékony szeletekre vágom a hagymát.
A paradicsomokat egy merőkanállal forró vízbe mártom, bőrüket lehúzom, felszeletelem és a hagymakarikákkal együtt salátástálra teszem.
Sózom, borsozom, kevés ecettel és cukorral ízesítem, majd megszórom vágott zöldpetrezselyemmel.
Majonézes sajtsaláta
- 2 dl kész majonéz
- 1 dl tejföl
- 1 ek porcukor
- 1 kk mustár
- 2-3 ek fehérbor
- 2 ek ketchup
- fél citrom leve
- só
- őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 15 dkg ementáli sajt
- 15 dkg eidami sajt
- 15 dkg gépsonka
- 1 fej jégsaláta
elkészítés
- A sajtokat, a sonkát és a salátát vékony csíkokra vágjuk.
- A majonézt összekeverjük a porcukorral, a mustáral, a tejföllel, a borral, a ketchuppal, a citrom levével, az apróra vágott petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk.
- Összekeverjük a majonézzel.
- Hidegen tálaljuk.
Lilahagymás krumplisaláta
hozzávalók
- 12 db közepes méretű burgonya
- 4 fej lilahagyma
- 7 dl víz
- 3-4 evőkanál 20%-os ecet
- 2 evőkanál cukor
- 1 kk só
- őrölt bors
elkészítés
- A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Ha kihűlt meghámozzuk és karikára vágjuk.
- A lilahagymákat félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük.
- A vízből, cukorból, sóból és az ecetből salátalevet készítünk.
- A burgonyát és a lilahagymát egy salátás tálba tesszük, megsózzuk. Ráöntjük a levet. Jól összekeverjük, de óvatosan, nehogy a krumplik összetörjenek.
- A tetejére őrölt borsot szórunk.ű
- Egy pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Céklasaláta
hozzávalók
- 5-6 db közepes nagyságú cékla
- 2 tk köménymag
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- víz
- 2 dl balzsamecet
elkészítés
- A céklákat meghámozzuk, megmossuk és 0,5x0,5 cm-es kockákra vagy 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.
- Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és ressre főzzük.
- A tűzről levéve rögtön belekeverjük a balzsamecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni. Ha üvegbe tesszük, ugyancsak ezt a levet öntjük rá.