Ildikó finomságai

Sütik és más finomságok

Túrós - meggyes süti



Hozzávalók:
250g vaj
400g finomliszt
250g porcukor
1 sütőpor
1/2 kg túró
1/2 kg meggy magozva
3-4 tojás
2 dl tej
csipet só

Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, sót és sütőport összekeverem. Fele vajjal a tepsit kikenem. A fele lisztet a tepsibe szórom, rámorzsolom a túrót, ráosztom a fejtett meggyet és rászórom a liszt másik felét. A maradék vajat mikróban 30 másodperc alatt felolvasztom és rálocsolom. A tojással a tejet összekeverem és azt is ráöntözöm. 1 óráig pihentetem. Először 220 fokon, majd közepes lángon sütöm, 200 fokon, kb. 30 percig. Amikor kiveszem még nagyon lágynak tűnik, de kihűlés után pont jó.
Ez az adag egy 24x35 cm-es tepsiben sült.


Túrókrémes epersüti

[epresturos8.jpg]

Hozzávalók: 25x25 cm-es tepsihez (vagy 28-30 cm átmérőjű tortaforma)

200 g finomliszt

1 kávéskanál sikér

100 g eper + 8 szem a tetejére

100 g cukor

1 tojás

50 g vaj

1 kávéskanál sütőpor

1 kávéskanál szódabikarbóna

csipet só

3 púpos evőkanál tejföl

A krémhez:

750 g félzsíros túró

100 g vaj

150-200 g porcukor

Elkészítés:

Az epret a cukorral megszórom, lefedem és 1 napig állni hagyom.

Kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, sütőport, szódabikarbónát, sikért. A tojást habosra keverem a vajjal, hozzáadom a cukros epret, elkeverem. Beleadom a tejfölt is, hozzákeverem a száraz hozzávalókat is. A sűrűséget 1-2 kanál tejjel lehet beállítani. Ne legyen lágy, csak kenhető. A tepsibe símítom és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a sütőt, összesen kb. 20 percig sütöm. Hagyom kihűlni. Közben kikeverem a túrókrémet.

A túróhoz adom a puha vajat és habosra keverem, majd a porcukrot is beleteszem. Ekkor a botmixerrel addig turmixolom, míg megszűnik a túró darabossága, és az egész egy nagyon finom krémmé alakul. Rákenem a kihűlt tésztára, 4x4=16 darab négyzetet jelölök, és minden négyzet közepére egy fél eperszemet teszek. Kihűtöm, hogy a krém keményebb legyen.

Ruszwurm krémes

A lapokhoz leveles vajastészta kell, ezt készen is lehet vásárolni. Hájastészta is használható.


A krémhez az egységnyi adag hozzávalói:
1 dl tej (házi a legjobb)
1 tojás
35 g cukor
12 g liszt
1 dl tejszín
vanília vagy vaníliakivonat
stabilizáláshoz zselatint használok

8 tojásból készített krémest egy nagy gáztepsiben készítem és ehhez 20 g (4 lapnak felel meg) porzselatint használok fel.

Elkészítés:

Először kinyújtom a két lapot, a tepsinél kicsit nagyobbra, mert sütéskor össze fog húzódni. Egy nagy sütőlemezen (vagy tepsi hátulján) 200 fokon megsütöm. Sülés közben fel fog hólyagosodni, ezért hústűvel megszúrkálom előtte is, és ha kell sülés közben is, sőt óvatosan le is nyomogatom a púpokat. Ha kész, az asztalra csúsztatom. Nagyon kényes, törékeny! Ha mindkét lap kész, és ki is hűlt, akkor pontosan tepsi méretűre szabom őket. A szebbiket megfordítom, hogy a sima fele kerüljön felülre, egyenletesen kockákra vágom recés, vékonypengéjű késsel, ez kerül majd a tetejére. Az alsó lapot beleteszem a tepsibe (magasfalú legyen). Ezután alufóliából 3-4 rétegű csíkokat hajtok, és ezzel körbeveszem, ez lesz majd az egyenes perem. A tepsi és a fólia között hajtogatott újságpapírral szoktam megtámogatni, hogy tartása legyen. Így készítek magas peremet a krémnek. Akinek van magas, egyenes peremű tepsije, az ezt a lépést kihagyhatja.

Ezután fogok a krém készítéséhez.
A tojássárgáját és a cukrot habosra keverem robotgéppel, hozzáadom a lisztet, zselatint, majd hozzáöntöm a tejet. Gyenge tűzön sűrű krémet főzök belőle. Nem szabad forrnia, mert kicsapódik a sárgája. Kb. 80 fokig melegíthető. Ha elég sűrű, hozzáadom a vaníliát és időnként megkevergetve kihűtöm. Mikor már kézmeleg, akkor kemény habot verek a tejszínből egy magasfalú nagy tálban (az egész krém férjen el majd benne, mert a habhoz öntöm a tojáskrémet és nem fordítva). Csurgatva óvatosan keverve belevegyítem a habba a tojáskrémet és azonnal az alsó lapra öntöm. A felkockázott lappal kirakom a tetejét és a tepsit beteszem a hűtőbe. Legalább 4-5 óráig dermedjen, de jobb, ha egy éjszaka, mert a közepének is le kell hűlnie.

Én mindig igazi tejszínt (és igazi vajat) használok, mert utálom a növényi habot vagy a margarint. Egészen más ízű a sütemény, én csak műsütinek nevezem ezeket.
Ezzel azonban nehezebb bánni, mint a növényi habbal, mert annak sokkal jobb a tartása. Ezért lehet, hogy első kísérletnél esetleg érdemes ezzel próbálkozni.


Almás krémes


Hozzávalók:
1,5 kg alma
8 tojás
18 dkg porcukor
3 ek víz
20 dkg liszt
1 ek kakaópor
fél zacskó sütőpor

a krémhez:
fél liter tej
25 dkg vaj
18 dkg porcukor
2 zacskó dr5ker bourbon vaníliás pudingpor
125 g étcsoki (vagy tortabevonó)

Fenti mennyiségből egy nagy, 34 x 42 cm-es tepsivel lett. Aki nem a fél falut látja el kóstolóval (mint mi), nyugodtan felezze - harmadolja a hozzávalókat.
A tepsit alufóliával kibélelem és a meghámozott, kicsumázott és szeletelt almát szorosan egymás mellé rakosgatom két sorban (legközelebb 3 sor alma lesz és kevesebb piskóta). A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverem, egyenként hozzákeverem a 3 ek vizet, majd beledolgozom a liszttel lekevert sütőport meg a tojásfehérjékből felvert habot. A massza felét az almára simítom, a megmaradt tésztamasszához hozzákeverem a kakaóport. Ezt helyenként rákanalazom a sárga rétegre, így mókás, foltos lesz a végeredmény. Előmelegített sütőben, 160 fokon megsütöm (50-60 perc alatt). Miközben sül, a tejben megfőzöm a pudingot, cukor nélkül.Míg a puding hűl, a vajat habosra keverem a cukorral, majd a kihűlt pudingot hozzákeverem. A már kihűlt süteményt deszkára borítom (egy deszkát teszek a sütőtepsire, majd egy határozott mozdulattal megfordítom, leteszem a deszkát és leemelem a sütiről a tepsit), így az alma – mely eddig az alján volt – kerül felülre. Lehúzom róla a fóliát és a krémet az almára kenem, majd olvasztott csokoládéval bevonom a tetejét. Ha a csokiréteg megdermedt, meleg késsel felszeletelem.


Banános tekercs



Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
12 dkg porcukor
1 mk szódabikarbóna
4 dkg kakaó
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
A töltelékhez:
20 dkg vaj
1 tojás
2 ek liszt
2 dl tej
10 dkg porcukor
2 dkg kakaó
1 kk vanília esszencia (vagy 2 kk házilag készített vaníliás cukor)
10 dkg (tej)csokoládé
2 banán, az egyenesebb fajtából:-)

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a porcukorral habosra keverem, majd hozzáadom a szódabikarbónát, a kakaó port és a keményre vert fehérje habot. Óvatosan, hogy a hab ne törjön egyneművé keverem és kivajazott, kilisztezett peremes tepsibe öntöm a masszát.170 fokra előmelegített sütőbe megsütöm. A krémhez a tojást kicsit felverem, hozzákeverem a lisztet, apránként hozzáadom a tejet és duplafalú forralóba sűrű krémmé főzöm. Kihűtöm, közben a vajat habosra keverem a porcukorral, majd összekeverem a kihűlt krémmel. Elosztom 60-40%-ban, a nagyobb részbe belekeverem a kakaót, a kisebbikbe egy kevés cukrot és a vanília esszenciát.
A tésztát megkenem előbb a fehér, majd a kakaós krémmel, egyik szélére teszem a banánt, majd feltekerem. Tálaló tálcára teszem, a tetejét is bekenem krémmel és megszórom reszelt csokival. Hűtőben tartom tálalásig.



Kakaós-túrós



Hozzávalók:
A tésztához:
16 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
2 ek kakaó
1 ek porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
kb fél dl tej
A töltelékhez:
1,2 kg (házi)tehéntúró
20 dkg porcukor
1 mk vanília esszencia
4 tojássárgája
4 tojás fehérje, habbá verve
3 ek búzadara
1 citrom reszelt héja

A tésztához a tejben feloldom a szódabikarbónát és egybedolgozom az összes többi hozzávalóval. Kinyújtom és őzgerinc formába helyezem úgy, hogy mindkét oldalon a tészta lógjon túl, hogy a töltelékre majd ráhajthassam.
A töltelékhez valókat összekeverem a tojássárgájával, majd a keményre vert tojásfehérje habot lazán beledolgozom. A tölteléket a formába rakott tésztára simítom, a túllógó tésztarészeket ráhajtom, 160-170 fokos előmelegített sütőbe 50 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Sülés után fél órával deszkára borítom, ott hagyom teljesen kihűlni.
Szeletelve, porcukrozva tálalom.


Mákos kocka narancslekvárral


Hozzávalók:
2 kisebb tojás
120 g cukor
60 g vaj
90 g darált mák
135 g finomliszt
300 g 20%-os tejföl
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
kevés citromlé és reszelt citromhéj
1 tk házi vanília kivonat

A sütőt 180 fokra előmelegítem, kimérem a lisztet, mákot, belekeverem a sütőport és szódabikarbónát.
A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáadom az olvasztott vajat és azzal is elkeverem, citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítem. Beleöntöm a száraz hozzávalókat, majd a tejfölt és jól elkeverem. Az előkészített (spray-el befújt) sütőformába öntöm, elegyengetem, megütögetem, hogy ne maradjon levegős és betolom a 180 fokos sütőbe (a sütő ajtaját nem nyitom ki 20 percig) és 30 percig (illetve tűpróbáig) sütöm. Hagyom kicsit hűlni, kiborítom a formából, megtöltöm a kockákat narancslekvárral, feldarabolom csinos, egyfalatos adagokra és még langyosan tálalom.


Túrótorta eperrel


Hozzávalók:
1 csomag (250 g) teljes kiőrlésű kakaós keksz (pld. Grancereale)
150 g vaj
2 dl tejszín
125 g túró (vagy ricotta)
1 tk zselatin
nádcukor vagy méz, ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília esszencia
100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
negyed kiló eper
néhány szem natúr pisztácia

A kekszeket összetöröm: erősebb nylonzacskóba teszem és a húsklopfolóval megdolgozom (nem baj, ha nem lisztszerű morzsa lesz belőle). A vajat felolvasztom és összedolgozom a kekszmorzsával, a masszát egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljára nyomkodom egy kanál, vagy kezem segítségével.
Megmosom az epret, leszárazom és vállrészben egyenesre vágom. Fél cm vastagon felszeletelem és a szeletekkel körberakom a tortaforma belső falát.
A túrót villával összetöröm, ízlés szerint édesítem, hozzáreszelem a citromhéjat, belekeverem a vanília esszenciát.
A zselatint elkeverem kevés vízben, forrásig melegítem és félreteszem kicsit hűlni, majd a túróhoz adva elkeverem, végül összeforgatom az egészet a kemény habbá felvert tejszínnel. A tortaformába várakozó kekszalapra simítom és pár órára a hűtőbe teszem.
Legalább 2 óra elteltével vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, lágyítom egy kevés szűz dióolajjal (vagy sima, napraforgó olajjal) - ettől krémesebb lesz a máz - majd rácsurgatom a már megdermedt túrótortára. Újabb órányi hűtés után előveszem a konyhai gázpisztolyom és gyorsan körbemelegítem vele a torta oldalát, így az könnyen és „balesetmentesen” leválasztható (gázpisztoly hiányában akár egy gyertyával is körbemelegíthető, vagy meleg késsel, egyszerűen körbevágom a tortaforma belső falánál és elválasztom tőle) . Tányérra csúsztatom a tortát, tetejét natúr pisztáciával és eperrel díszítem.
Forró vízbe mártott késsel érdemes szeletelni.


Brownie cheesecake


Hozzávalók egy 25x20 cm-es tepsihez:
A tésztához:
6 tojás
25 dkg jó minőségű, keserű csokoládé
25 dkg vaj
15 dkg liszt
35 dkg nádcukor
1 kk sütőpor
csipet só
A túrókrémhez:
15 dkg ricotta
10 dkg mascarpone
1 tojás
1 ek liszt
2 tk vanília esszencia, vagy 2 tk (házi)vaníliás cukor
2 ek nádcukor

A túrókrém hozzávalóit összekeverem és hűtőben pihentetem, míg elkészítem a tésztát.
A tésztához gőz fölött megolvasztom a csokit és a vajat. A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzákeverem a vajas olvasztott csokit, majd a sütőporral elkevert lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, vagy vajazott-kakaózott tepsibe, vagy tortaformába egyengetem, majd evőkanállal belepöttyözöm a ricotta krémet. Egy pálcikával picit összekeverem a csokis és ricottás részeket, de inkább csak márványos legyen, ne keveredjen túlságosan. 180 fokra előmelegített sütőben sütőm kb 30 percig, (a tűpróbának nincs sok értelme, mert hűlés közben még szilárdul a belseje, de a közepe így is lágy marad. Hmmm….). Ha kihűlt felszeletelem és egy pohár tejjel, vagy a délutáni kávé mellé kínálom nem csak a tanulástól agyongyötört ifjaknak. Szépségversenyt nem nyerne, de az íze mennyei! :-)


Birsalmás ricotta torta


Hozzávalók:
1 kg birs
30 g friss gyömbér
200 g cukor
1 fahéj rúd
175 g hideg vaj
250 g liszt
85 g őrölt mandula
250 g ricotta (vagy tehéntúró)
2 tojás sárgája
1 csomag dr5ker bourbon vaníliás pudingpor

A birsalmát meghámozom, negyedekbe vágom, magházát eltávolítom és szeletekre vágom. A gyömbért is meghámozom és apró kockákra vágom, majd 50 g cukorral és a fahéj rúddal együtt egy lábasba teszem, annyi vízben, hogy éppen ellepje felforralom, majd gyenge tűzön 15 percig párolom (ha van kész birskompótom, ezt a macerát megúszom).
A sütőt előmelegítem 180 fokra, kivajazok egy piteformát.
A vajat apró kockákra vágom, majd a liszttel, mandulával és 100 g cukorral összemorzsolom.
(Valóban "morzsalék" lesz, nem egybeálló tészta)
A morzsalék 2/3-át a kivajazott formába nyomkodom úgy, hogy 3 cm-es pereme is legyen.
A birsalmát egy szűrőben lecsepegtetem, a levét felfogom egy edénykébe. Ezt a levet, a túrót, 50 g cukrot, a 2 tojás sárgáját és a pudingport krémesre keverem, a tésztára simítom, majd sorba rakom a tetején a birset. A maradék tésztát 2 folpack között kinyújtom, ráfektetem a torta tetejére, a nyújtófát végig görgetem rajta, így az "elvágja" a tésztát épp a forma peremén és a felesleget könnyen el tudom távolítani. A felesleg tésztával díszítem a torta tetejét, pár helyen megszurkálom, hogy az esetleges gőz távozni tudjon és a sütőbe tolom, ahol kb. 40 percig sütöm.


Tejfölös pite



Hozzávalók:
300 g liszt
7 egész tojás
2 dl tej
25 g friss élesztő
1 tk cukor
3 ek semleges ízű olaj
200 g cukor
450 g tejföl
1 ek étkezési keményítő (vagy liszt)
1 ek kakaópor (cukrozatlan)

Kelt tésztát készítek: a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverek 1 egész tojást, az olajat, csipet sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen félórát hagyom kelni. Kiveszem a kelesztő tálból, nyújtódeszkán téglalap alakúra, 1 cm vastagra nyújtom, sütőpapíros tepsire rakom és villával megszurkálom.
Habosra keverem a 6 tojássárgáját a cukorral, majd összekeverem a tejföllel, hozzáadok 1 ek étkezési keményítőt és 1 ek kakaót majd belekeverem a 6 tojásfehérjéből vert habot és az egészet ráöntöm a tepsiben várakozó tésztára. 160 fokos előmelegített sütőben kb 50 percig, tűpróbáig sütöm. Legközelebb valamilyen gyümölcsöt is sütök bele.


Túrós rétes, levelestésztából



Hozzávalók:
1 csomag friss, készre nyújtott levelestészta
fél kg tehéntúró
2 ek házilag készített vaníliás cukor (vagy dr5ker bourbon vaníliás cukor)
1 citrom héja, reszelve
1-2 ek búzadara
10 deka (vagy ízlés szerint több) nádcukor
2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
csipet só
pár szem friss, vagy fagyasztott szeder, málna vagy egyéb gyümölcs

A túrót villával összetöröm, közben belekeverem a vaníliás cukrot, a nádcukrot és egy csipet sót. Szétválasztom a tojásokat, a sárgáját eldolgozom a túróba, belekeverem a citromhéjat és a búzadarát. Ez utóbbit a célból keverem a töltelékbe, hogy felszívja sülés közben a túró által engedett nedvességet (ha félsz attól, hogy a búzadarától megkeményedne a tölteléked, használj étkezési keményítőt a búzadara helyett). A tojásfehérjét kemény habbá verem (esetleg adok hozzá egy evőkanálnyi porcukrot és pár csepp citromlevet) és óvatosan beleforgatom a túrómasszába.


A sütőpapírral együtt hengerelve kapható leveles tésztát letekerem, sütőpapírostól tepsire helyezem (így már nem kell mozgatni, ha betöltöttem) a közepére csíkban ráhalmozom a tölteléket, megpöttyözöm pár szem friss, vagy fagyasztott szederrel (vagy más gyümölccsel) és a képen látható módon, derelyevágóval párhuzamos bemetszéseket készítek. A tészta végeit ráhajtogatom a töltelékre és felváltva, egyet jobbról – egyet balról, a tésztacsíkokat ráhajtogatom a töltelékre. Egy felvert tojássárgával megkenem a rétesem tetejét és betolom a 220 fokos sütőbe, ahol kb. fél óra alatt aranybarnára sül. Felszeletelés előtt hagyom langyosra hűlni.


Márványos mascarpone torta

Márványos mascarpone torta

Krémhez:

3 tasak Dr. Oetker Zselatin fix
400 ml hideg habtejszín
500 g mascarpone
500 g zsírszegény túró
200 g porcukor
4 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt fahéj
500 g meggybefőtt, (levével együtt mérjük le)

Díszítéshez:

1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium

Előkészítés:

A kapcsos sütőforma (kb. 26 cm átmérőjű) alját sütőpapírral kibéleljük.
A mézes kekszet nejlon tasakba tesszük, végét jól lezárjuk, majd a kekszet egy nyújtófa segítségével apróra törjük. A morzsát és a vajat egy keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) morzsatésztává dolgozzuk. A tésztát a sütőformában egyenletesen elosztjuk, egy evőkanál segítségével megnyomkodjuk. Fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

Elkészítés:

A meggybefőttet egy tasak Zselatin fixszel elkeverjük. A krémhez a tejszínt a 2 tasak Zselatin fixszel a tasakon lévő használati utasítás alapján kemény habbá verjük. A mascarponét, a túrót, a cukrot, a mézet és a fahéjat összekeverjük, és hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
A tésztán a krém kétharmad részét egyenletesen elsimítjuk, majd a meggyet a krémre rétegezzük, egy villa segítségével néhány mozdulattal a gyümölcsöt a krémbe forgatjuk.
A maradék krémet a tetején elsimítjuk. Kb. 3 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
A díszítéshez a tortabevonót a tasakon lévő használati utasítás alapján megolvasztjuk, majd a mázat sütőpapírral bélelt tálcán elsimítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Csillag alakú kiszúróformák segítségével különböző méretű csillagokat vágunk a mázból, majd ezekkel díszítjük a süteményt.


Narancsos Tiramisu

(kb. 6-8 adag)

Hozzávalók:

200 g babapiskóta
125 ml feketekávé
3-4 narancs
125 ml narancslikőr vagy narancslé
40 g porcukor
2 tasak Dr. Oetker Tiramisu krém
300 ml tej
300 ml hideg habtejszín
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor

Ezenkívül:

Kakaópor (cukrozatlan) a díszítéshez

Elkészítés:

A babpiskótát szorosan egymás mellé egy üvegtálba fektetjük. A lehűtött kávéval meglocsoljuk. A narancsot alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, a gerezdeket szétválasztjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A narancs-szeleteket a kekszre fektetjük, a narancslikőrrel meglocsoljuk. Az egészet porcukorral meghintjük, és 1-2 órára félretéve pihentetjük.
A tiramisu krémet a tasakon lévő használati utasítás alapján, de 300 ml tej és 300 ml habtejszín keverékével és a bourbon vaníliás cukorral felverjük. Majd a krémet egyenletesen a narancs-szeletekre rétegezzük. Tetejét elsimítjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe helyezzük. Tálaláskor a desszertet kakaóporral meghintve díszítjük.

Rózsaszín felhők


Hozzávalók:

1 tasak Dr. Oetker Zselatin
6 evőkanál hideg meggylé
250 ml fehérbor
250 ml almalé
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
250 g lehűtött tejszín

Elkészítés:

Egy kis főzőedényben a zselatint a meggylével elkeverjük, és 10 percig duzzadni hagyjuk. Folytonos keverés mellett a zselatint felmelegítjük (ne engedjük forrni!), amíg a por teljes mértékben feloldódik a folyadékban. Az edényt levesszük a tűzről, és a zselatint hagyjuk kicsit kihűlni.
A fehérbort és az almalevet jól elkeverjük a cukorral és a vanillincukorral. Először 2 evőkanálnyi boros elegyet keverünk a langyos zselatinba, majd a zselatint a borléhez keverjük. Hideg helyre tesszük, amíg sűrű nem lesz.
Ekkor felverjük a tejszínt, és a krémbe keverjük. Ne vegyítsük el tökéletesen, hogy fehér tejszínfoltok maradjanak a krémben.
A krémet desszertes poharakba öntjük, és legalább 2 órára a hűtőszekrénybe helyezzük.


Vakondtúrás torta

Vakondtúrás torta

Hozzávalók

  • banán vagy barack
    1 tábla csokoládé
    habfixáló
    porcukor
    2 csomag tejszínhab
    5 ek. liszt
    1 dl étolaj
    1 csomag sütőpor
    2 ek. kakaó
    4 ek. cukor
    5 tojás

Elkészítés

Tészta: 5 tojás sárgáját 4 kanál cukorral kikavarunk, 2 e.k. kakaót, 1 sütőport, 1 dl étolajat, 5 kanál lisztet hozzákeverünk és végül a tojások habját is hozzákeverjük. Ezt a masszát tortaformában kisütjük, majd ha megsült kiborítjuk a formából. Ha már egy kicsit kihűlt, egy kisebb kanál segítségével kikaparjuk a torta közepét úgy, hogy a torta szélén egy kis perem maradjon. A kikapart tésztát a kezünkkel elmorzsoljuk egy tálba, és félretesszük. Töltelék: a töltelékhez veszünk 1-2 csomag tejszínhabot, porcukorral és habfixálóval felverjük. A végén belereszelünk 1 tábla csokoládét. A kivájt torta aljára karikára vágott banánt, vagy barackot, esetleg ananászt teszünk, vagy bármit, amit szeretnénk. Máz: a habot szép csúcsosan ráhalmozzuk a tortára, hogy úgy nézzen ki, mint egy kis halom. A végén a szétmorzsolt tésztát körben ráhalmozzuk a kis halmunkra, így már teljesen úgy néz ki, mint egy vakondtúrás.


Szivárványszelet

Szivárványszelet

Hozzávalók

  • A töltelékhez

    2 puncspudingpor
    2 csokis pudingpor
    6 ek. kristálycukor
    12 dl tej

  • A tésztához

    9 db tojás
    33 dkg kristálycukor
    2 csokis pudingpor
    2 puncspuding
    2 vaníliás pudingpor
    3 kk. sütőpor

Elkészítés

3 tojásfehérjét felverünk 11 dkg kristálycukorral, belekeverjük a 3 tojássárgáját, a 2 csokis pudingporral elkevert 1 kk. sütőport. Sütőpapírral kibélelt tepsibe kisütjük. Ha kisült, rögtön levesszük róla a sütőpapírt. Én alufóliával szoktam kibélelni a tepsit. Ugyanígy készül el a vaníliás és a puncsos piskóta is. Elkészítjük a pudingokat is. A puncspudingba belekeverünk 3 ek. kristálycukrot, majd apránként kavargatva hozzáöntjük a 6 dl tejet. Addig főzzük állandó keverés mellett, amíg besűrűsödik. Egy tálcára tesszük a kakaós piskótalapot, rákenjük a még meleg puncspudingot. Rátesszük a vaníliás lapot, csak ekkor kezdjük el a csokis pudingot készíteni. A 2 csokis pudingot összekeverjük a 3 ek. kristálycukorral, majd a 6 dl tejjel, és szintén sűrűre főzzük. Még melegen rákenjük a sárga piskótára, majd erre kerül a puncsos piskóta. A tetejét megszórhatjuk porcukorral.


Túrókrémes charlotte-torta

Túrókrémes charlotte-torta

Hozzávalók

  • A piskótához

    2 dkg kakaópor
    fél tasak sütőpor
    8 dkg liszt
    8 dkg cukor
    4 tojás

  • A krémhez

    1 konzerv őszibarack
    2 tasak vaníliás cukor
    1 citrom héja
    20 dkg mascarpone sajt
    20 dkg porcukor
    40 dkg túró

Elkészítés

A piskóta hozzávalóiból klasszikus módon süssünk egy vékony piskótalapot, és hagyjuk kihűlni. A krém hozzávalóit jól keverjük ki, és a felével kenjük meg a piskótalapot. Szorosan tekerjük fel, és fél órára tegyük hőtőbe. A barackokat szűrőn csepegtessük le. A töltött tekercset szeleteljük 1 cm vékonyra. Egy félgömb alakú tálat béleljünk ki fóliával. Tegyük bele a szeleteket szorosan egymás mellé helyezve, és töltsük bele a maradék krémet. A felezett barackokkal borítsuk be, és a maradék tekercsekkel fedjük le. 2 órára tegyük hűtőbe, majd borítsuk tálra, és díszítsük barackszeletekkel.


Havas hegycsúcs

Havas hegycsúcs

Hozzávalók

  • Fehér tészta

    20 dkg porcukor
    3 tojásfehérje
    25 dkg kókuszreszelék

  • Barna tészta

    10 dkg vaj vagy sütőmargarin
    15 dkg porcukor
    1 vaníliás cukor
    2 evk. lekvár
    2 evk. kakaó
    3 tojássárgája
    30 dkg darált keksz

Elkészítés

A barna tésztához egyszerűen csak összegyúrjuk a hozzávalókat. A fehér tésztához felverjük a tojásfehérjéket a cukorral, majd belekeverjük a kókuszt. Egy citromfacsaró hátuljába folpackot helyezünk. Először a fehér, majd a barna tésztát nyomkodjuk bele, és kihúzzuk a folpackkal együtt. Jól lehűtjük, úgy a legfinomabb!

Reszelt túrós

Reszelt túrós

Hozzávalók

  • A töltelékhez

    6 ek. cukor
    1 kg túró
    2 cs. vaníliás cukor
    1 citrom reszelt héja

  • A tésztához

    1 tojás
    1 cs. sütőpor
    3 ek. kakaó
    25 dkg margarin
    25 dkg porcukor
    45 dkg liszt

Elkészítés

A tésztát a hozzávalókból összegyúrjuk és kétfelé osztjuk. Az első felét tésztareszelővel a tepsibe reszeljük. A töltelékhez valókat habosra keverjük, és rásimítjuk a reszelt tésztára. A tészta másik felét a tetejére reszeljük, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten a süteményt megsütjük. Porcukorral meghintjük, kockákra szeleteljük.

Zselés-túrós sütés nélkül

Zselés-túrós sütés nélkül

Hozzávalók

  • háztartási keksz
    25 dkg túró
    3 cs. vaníliás cukor
    15 dkg kristálycukor
    1 vaj vagy sütőmargarin
    friss vagy konzerv gyümölcs

Elkészítés

A 2 dl tejet a 3 teáskanál zselatinnal felforralom. Kicsit hűlni hagyom. Amíg hűl, a túrót, a vajat vagy sütőmargarint, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot botmixerrel összekeverem. Lehet a túrót krumplinyomón is átnyomni, és a többi hozzávalót fakanállal jól belekeverni. A túró darabosabb marad, de van aki így jobban szereti. A még meleg zselatinos tejet hozzákeverem a túrós krémhez, majd egy folpackkal kibélelt őzgerinc formába öntöm. A tetejére darabolt gyümölcs teszek, (lehet rakni gyümölcsöt a túrós krémbe is). Végül a háztartási keksszel beborítom. A folpackkal betakarom, kihűtve szeletelhető. Jó étvágyat!


Reszelt túrós

Reszelt túrós

Hozzávalók

  • Tészta

    40 dkg liszt
    25 dkg margarin
    15 dkg porcukor
    1 tojássárgája
    1/2 cs sütőpor
    1 cs vaníliás cukor
    3 evőkanál kakaópor

  • Töltelék

    50 dkg túró
    25 dkg pocukor
    3 tojássárgája
    1 citrom reszelt héja
    1 cs vaníliás cukor
    4 tojás felvert habja
    2,5 evőkanál búzadara

Elkészítés

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tojásfehérjét félretesszük a töltelékhez. Kicsit hosszabb ideig kell gyúrni amíg összeáll. Ha kész, elfelezzük, frissen tartó fóliába csomagoljuk, és kb 20-30 percre mélyhűtőbe tesszük, hogy könnyen tudjuk reszelni. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval, végül hozzáadjuk a 4 tojás felvert habját, óvatosan összeforgatjuk, majd félretesszük. A tepsit zsírozzuk vagy sütőmargarinozzuk, lisztezzük, majd a tészta felét nagy lyukú reszelőn belereszeljük, ha szükséges eligazítjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, majd a tészta másik felét is ráreszeljük, egyenletesen a tetejére. Közepes lángon sütjük. Ha kihűlt a tetejét megszórhatjuk porcukorral.


Zebratorta

Zebratorta

Hozzávalók

  • 5 tojás
    25 dkg porcukor
    1 cs. vaníliás cukor
    1,25 dl langyos víz
    2,5 dl étolaj
    37,5 dkg liszt
    1 cs. sütőpor
    2 evőkanál kakaó

  • Csokimázhoz

    1 db tortabevonó

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a vizet és az olajat kanalanként hozzáadjuk. A lisztbe belekeverjük a sütőport, és kanalanként a tésztához adjuk. A tojások fehérjéjét közben keményre felverjük, és ezt is hozzáadjuk óvatos kevergetés közben. Ezután megfelezzük a tésztát, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A forma közepére 2 evőkanállal teszünk a sima tésztából, majd rá 2 evőkanállal a kakaósból. Nem kenjük szét, hagyjuk, hogy magától igazodjon. Ezt egészen addig folytatjuk, amíg tart a tészta. Ezután előmelegített sütőben készre sütjük,(tűpróba). Tetejére csokimázat teszünk.


Kávés muffin

Kávés muffin

Hozzávalók

  • 4 tojás
    20 dkg cukor
    1 cs.vaníliás cukor
    15 dkg vaj vagy sütőmargarin
    0,8 dl tej
    25 dkg liszt
    1 cs. sütőpor
    2 evőkanál őrölt feketekávé

Elkészítés

A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A vajat vagy sütőmargarint és a tejet hozzáadjuk. Belekeverjük a sütőport és a kávéval elvegyített lisztet. A masszát muffin formába öntjük. 180C-on sütjük, kb. 20-25 percig.


Bocimobil muffin

Hozzávalók

Bocimobil muffin


  • A tésztához

    1 tojás
    11 evőkanál olaj
    11 evőkanál cukor
    15 evőkanál liszt
    2 evőkanál kakaó
    2,5 dl tej
    1 kiskanál szódabikarbóna
    1 citrom reszelt héja (ezt én a túróba teszem)

  • A krémhez

    15 dkg tehéntúró
    1 tojás
    1 evőkanál búzadara
    5 evőkanál cukor
    2-3 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

A tojást a cukorral és az étolajjal habosra keverjük. Egy másik tálban a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a kakaóport és a szódabikarbónát. A lisztes keveréket és a tejet váltogatva hozzákeverjük a tojáshoz. A fehér krémhez valókat összekeverjük. A muffin sütőbe beletesszük a muffin papírokat és ebbe alulra a barna réteget tesszük, a tetejére a fehérből foltokat készítünk. Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük kb. 20-25 percig.


Méteres kalács

Méteres kalács 2

Hozzávalók

  • A mázhoz

    2 evőkanál kristálycukor
    2 evőkanál víz
    20 dkg étcsokoládé
    10 dkg Rama Sütőmargarin

  • A krémhez

    2 csomag vaníliás cukor
    10 dkg porcukor
    10 dkg étkezési keményítő
    1 liter tej
    25 dkg Rama Sütőmargarin

  • A piskótához

    1 db citrom reszelt héja
    4 dkg kakópor
    1 csomag sütőpor
    40 dkg finomliszt
    2 dl tej
    2 dl olaj
    1 db tojás
    1 csomag vaníliás cukor
    40 dkg kristálycukor

Elkészítés

A tojás sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a citrom reszelt héját, a lisztettel elkevert sütőport és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Margarinnal kikent őzgerincformába öntjük a felét. A maradék tésztába bekeverjük a kakaót és a másik őzgerincformába öntjük. Előmelegített sütőben 180 °C-nál 20 percig sütjük. A krémhez 3 dl tejben elkeverjük a keményítőt, majd felforralunk 7 dl tejet és állandó keverés mellett főzzük, amíg a krém megsűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. A piskótát állni hagyjuk, kiborítjuk, hagyjuk kihűlni majd felszeleteljük. A margarint, a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt, főzött krémet és sima masszát keverünk belőle. Összeállitjuk a tésztát. Világos tésztaszelettel kezdjük, megkenjük a krémmel és ráragasztunk egy sötét szelet tésztát. A külső felét is megkenjük a krémmel, hűtőbe rakjuk. Megolvasztjuk a máz hozzávalóit, elkeverjük és bevonjuk a kalácsot. Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt csokoládéval. Újra a hűtőbe rakjuk és csak másnap szeleteljük.


Csokis-kekszes szelet

Csokis-kekszes szelet

Hozzávalók

  • Tetejére

    1 cs. egész háztartási keksz
    tej (áztatáshoz)
    csokireszelék

  • Krém

    3 ek. kakaó
    2 cs. vaníliás cukor
    7,5 dl tej
    25 dkg cukor
    2 cs. vaníliás pudingpor
    6 tojássárgája
    25 dkg Rama Sütőmargarin

  • Tészta

    csipet só
    1/2 cs. sütőpor
    3 dkg liszt
    2 dkg zsemlemorzsa
    15 dkg darált dió
    20 dkg porcukor
    6 tojásfehérje

Elkészítés

A keményre felvert tojásfehérje habjához óvatosan belekeverem a tésztához való száraz anyagokat, és előmelegített sütőben sütöm. Kb. 20p múlva egy hústűvel megnézem. Miután kész, hagyom kihűlni. Addig elkészítem a krémet. A sárgákat kikeverem a pudinggal, cukorral és a tejjel. Ezután sűrűre főzöm. A margarint először magában, majd a kétféle cukorral keverem tovább habosra. Ezután összekeverem a két krémet, és megfelezem. Az egyik felét sárgán hagyom, a másikba keverem a kakaót.
Elkezdem rétegezni: tészta – sárgakrém - tejbe áztatott keksz - barna krém. Erre csokireszeléket szórok.


Kókuszos

Kókuszos

Hozzávalók

  • 20 dkg kókuszreszelék
    24 dkg tejpor
    30 dkg cukor
    1,5 dl víz
    15 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítés

A hozzávalókat felforralni, majd tűzről levéve 24 dkg tejport + 20 dkg kókuszreszeléket belekeverni.
Ezután 1-2 órára hűtőbe tenni. Kihűlés után teáskanálnyi gombócot formálni, közepébe 1 pirított mogyorót, vagy mandulát tenni. Végül 10 dkg kókuszreszelékbe beleforgatni, és lehet mignonos papírba helyezni.
Ajánlott hűtőben tartani, és hidegen kínálni.


Banános bonbon

Banános bonbon

Hozzávalók

  • 10 dkg margarin
    20 dkg tortabevonó
    1 cs. piskótatallér
    2-3 db banán

  • Díszítéshez

    díszítő cukor, esetleg kandírozott gyümölcs
    kókuszreszelék
    színes tortadara

Elkészítés

A banánt felszeleteljük és két piskóta közé tesszük. Picit összenyomjuk. A tortabevonót a margarinnal felolvasztjuk, és hústű, vagy fogpiszkáló segítségével a felolvasztott csokoládéba mártjuk a banánnal töltött piskótákat. Zsírpapírra tesszük amíg a csokoládé megdermed, /a zsírpapírról könnyen leemelhető, és az alján is rajtamarad a csokoládé bevonat/. A tetejét cukordarabokkal, kókusszal, tortadarával díszítjük.


Reform almás lepény

Hozzávalók: 1 kg savanykás alma, 25 dkg vaj, 25 dkg zabpehely, 20 dkg korpás liszt, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 cl rum, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só, a tepsihez 3 dkg vaj.

Előkészítés: Melegítsük elő a sütőt, és vajazzunk ki egy közepes tepsit. Mossuk meg az almát, vágjuk ki a magházát, szeleteljük fel vékonyan, és locsoljuk meg a citrom kifacsart levével. Keverjük habosra a vajat a cukorral és a sóval, ezután adjuk hozzá az egész tojásokat és a reszelt citromhéjat. A zabpehelyből két evőkanálnyit tegyünk félre, a többit daráljuk finomra, majd egy külön edényben a liszttel és a sütőporral szárazon keverjük össze. Elkészítés: A zabpelyhes keveréket apránként keverjük a vajas-tojásos masszához, végül a rumot is hozzáadva simítsuk a kikent tepsibe. Egyengessük simára a tetejét, és rakjuk rá a citromos almát. A félretett zabpelyhet keverjük össze a fahéjjal, és szórjuk rá az almára. Tegyük forró sütőbe a tepsit, és közepes lángon 40 percig süssük.


Gesztenyés teasüti

Hozzávalók: 30 dkg gesztenyemassza, 10 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé, 2 tojássárgája,

<


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 17
Heti: 5
Havi: 67
Össz.: 159 117

Látogatottság növelés
Oldal: Édes sütik
Ildikó finomságai - © 2008 - 2024 - ildifincsi.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat